Najnovije vesti

NAUČNICI OTKRILI KOLIKO DUGO TRAJU ANTITELA NA KORONU! Vest nije baš dobra, a evo ko je NAJDUŽE ZAŠTIĆEN od virusa
Foto: Profimedia

istraživanje

NAUČNICI OTKRILI KOLIKO DUGO TRAJU ANTITELA NA KORONU! Vest nije baš dobra, a evo ko je NAJDUŽE ZAŠTIĆEN od virusa

Zdravlje

Novo istraživanje pokazalo je da bi stečeni imunitet na Kovid-19 mogao da bude izgubljen u roku od svega nekoliko meseci.

Rezultati upućuju na to da bi poput obične prehlade i gripa, virus mogao da zarazi ljude na godišnjoj osnovi. To automatski potire ideju da bi imunitet krda mogao da bude način na koji će se pobediti korona virus.

Naučnici sa King’s koledža u Londonu ispitivali su imunološki odgovor više od 90 pacijenata i zdravstvenih radnika iz jedne britanske fondacije, a otkrili su da je nivo antitela dosegao vrhunac tri nedelje nakon pojave simptoma, nakon čega je počeo da opada.

"Ljudi proizvode prihvatljiv odgovor antitela na virus, ali on se smanjuje u kratkom vremenskom periodu. Ono što određuje koliko će dugo antitela ostati jeste to kakav je bio vrhunac infekcije u vašem organizmu", istakla je za "Guardian" autorka ove studije dr Kejti Dors.

foto: Profimedia

To znači da je nivo antitela bio najviši i najduže trajao kod pacijenata koji su imali najteži oblik infekcije.

To bi takođe značilo da zaštita dobijena vakcinom možda neće biti dugotrajna i da će biti potrebno da se vakcina preformuliše svake godine.

No, ostaje šansa da čak i ako nivo antitela opadne, telo može da se izbori protiv Kovida-19 drugi put koristeći takozvane T-ćelije.

Takođe, objavljeni su rezultati još jedne studije koja je otkrila da su na skeneru srca više od polovine hospitalizovanih pacijenata sa korona virusom otkrivene abnormalnosti.

Oko 55 odsto od 1.261 pacijenta iz 69 zemalja imalo je promene na srcu, a jedan od sedam pacijenata dobilo je ozbiljne disfunkcije srca, pokazalo je istraživanje koje je finansirala britanska fondacija za srčane probleme.

Većini pacijenata nikada ranije nije dijagnostikovan srčani problem, što je navelo naučnike da zaključe da Kovid-19 može ozbiljno da utiče na srce.

foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...