POSTOJI 5 KLASA ANTITELA! O serološkom testu ovo treba da znate! Evo šta znači kad u KRVI imamo IgA, IgM, IgG, IgE i IgD
Foto: Zoran Šaponjić

Postoji pet klasa antitela

POSTOJI 5 KLASA ANTITELA! O serološkom testu ovo treba da znate! Evo šta znači kad u KRVI imamo IgA, IgM, IgG, IgE i IgD

Život -

Antitela ili imunoglobulini su proteini, imaju oblik slova y, a njihova uloga je da prepoznaju i vezuju napadače na naš organizam – viruse, bakterije, gljivice ili parazite, toksine. Zbog kovid-19 infekcije u fokusu su imunoglobulini IgM i IgG, a evo šta nam govori njihovo prisustvo u krvi.

foto: Zoran Šaponjić

Antitela nastaju da bi odbranili organizam od uljeza – virusa, bakterija, gljivica ili parazita, raznih toksina i drugih materija koje ga ugrožavaju. Pitali smo dr Ivanu Cerovinu Đurić, lekara opšte medicine, šta su to antitela i koja je njihova uloga u našem organizmu.

Postoji pet klasa antitela

– Antitela ili imunoglobulini predstavljaju proteine koji imaju oblik slova y, i njihova uloga je da prepoznaju i vezuju strane napadače na naš organizam. Postoji pet klasa imunoglobulina koji se po ulozi i obliku malo razlikuju međusobno, a to su IgA, IgM, IgG, IgE i IgD – kaže doktorka Cerovina Đurić.

IgA imunoglobulini mogu se naći u različitim sekretima kao što su pljuvačka i majčino mleko, IgM i IgG cirkulišu u krvi i idu do organa, IgE se stvaraju pri alergijskoj reakciji, a IgD imunoglobulini su još enigma. Oni se nalaze u krvi u maloj količini i još uvek nismo baš sigurni kakva je njihova uloga.IgM i IgG u krvi otkrivaju u kojoj je fazi infekcija.

Serološkim testovima na kovid-19 detektuje se prisustvo antitela IgM i IgG u krvi, što ukazuje na to da je pacijent oboleo ili je preležao kovid-19.

- Zbog kovid-19 infekcije u fokusu su imunoglobulini IgM i IgG. IgM antitela se pojavljuju sedmog do desetog dana infekcije i ona su prvi odgovor na infekciju. IgG antitela nastaju od desetog do četrnaestog dana infekcije i zapravo predstavljaju naš dugotrajni imunitet protiv tog napadača. Ako se pri serološkim analizama krvi nađu IgM antitela, a ne i IgG, znači da je infekcija u toku i da IgG antitela još nisu stigla da se stvore – objašnjava doktorka Đurić i dodaje da ako se nađu obe vrste antitela, verovatno se nalazite u drugoj ili trećoj nedelji od početka infekcije.

Ako su IgM antitela negativna, a IgG antitela pozitivna, znači da ste preležali infekciju i da je stvoren imunitet.– Moram da napomenem da je dugotrajni imunitet u zavisnosti od vrste napadača različit. On kod nekih infekcija traje godinama, a kod nekih samo nekoliko meseci – istakla je doktorka Cerovina Đurić.

foto: Zoran Šaponjić

kurir.rs/blicžena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track