Najnovije vesti

LOREL (2) ŽIVI SA ŽELUCEM, CREVIMA I JETROM VAN TELA Roditelji su doživeli ŠOK kad su saznali vesti, a ona je MALI HEROJ
Foto: Facebook/Kelly N Sean Phizacklea

borac

LOREL (2) ŽIVI SA ŽELUCEM, CREVIMA I JETROM VAN TELA Roditelji su doživeli ŠOK kad su saznali vesti, a ona je MALI HEROJ

Zdravlje

Roditeljima devojčice iz Engleske su u 12. nedelji trudnoće predlagali pobačaj, jer se već tada videlo da bebini organi rastu van tela. Oni to nisu hteli i danas imaju dvogodišnju Lorel Fajziklej.

Devojčica živi sa želucem, crevima i jetrom smeštenim izvan stomaka. Lekari nisu očekivali da će uopšte preživeti porođaj kada su ustanovili da ima tzv. major egzomfalos, retko stanje koje se javlja ukoliko se u toku trudnoće ne formira abdominalni zid kod bebe.

Rodila se 6. juna 2018. godine u Kembridžu i dok kod većine beba koje se rode sa tim stanjem, doktori uspeju da vrate organe u telo, kod Lorel nisu mogli, jer su bili neobično veliki. Roditeljima je rečeno da je to nemoguće, bar dok ne napuni tri godine.

Na malom stomaku, devojčica ima veliku izbočinu u kojoj su smešteni organi, a kako bi joj olakšali, roditelji je svakodnevno previjaju zavojima.

Oko organa se formirala koža, tako da Lorel može normalno da jede, pije i koristi toalet.

Prisetila se kako je to bilo kada su dobili loše vesti.

- Nismo mogli da verujemo u ono što smo čuli. Ljudi su nam govorili da je u redu i da možemo ponovo da pokušamo, ali nismo želeli drugo dete. Zaljubili smo se u ovo dete i sve bismo učinili za nju - nastavila je majka.

Morala je svake dve nedelje na pregled i prošla nebrojeno mnogo testova kako bi se na vreme eliminisale sve opasnosti. Nalazi su potvrdili da devojčica uz egzomfalos ima i rupicu u srcu, urođenu skoliozu i deformaciju kičme.

- Bili smo tako blizu porođaja i toliko smo toga prošli da su nas te vesti dotukle. Tračak nade bila je rečenica da će dati sve od sebe kako bi je spasili. Iako sam bila svesna da je opasnost stvarna i zastrašujuća, deo mene uvek je mislio da neću dopustiti da nam se dogodi najgore - kazala je ona.

Devojčica je stigla na svet pomoću carskog reza i to vertikalnog, dok je roditeljima rečeno da ne očekuju bebin plač. Međutim, uprkos prognozi, Lorel je glasno plakala.

- Kad smo je čuli kako plače nismo mogli da verujemo. Šon i ja smo se isto rasplakali. Znali smo da porođaj nije kraj, ali bebin plač je bio pravo olakšanje jer se ispostavilo da je ona pravi borac - dodala je Keli. Lekari su, takođe, verovali da devojčica neće moći samostalno da diše, jer se u sličnim situacijama zbog nedovoljne razvijenosti pluća, bebe stavljaju na respirator, međutim Lorel je prodisala.

- Znali smo da je u životu čeka velika operacija, ali činjenica da je stigla kući za nas je bila velika stvar. Ubrzo smo shvatili da je sklona avanturama i postali smo svesni da moramo jako dobro da pazimo na nju da se ne udari i ne povredi svoj egzomfalos - pojašnjava mama.

Očekuju da će ići na operaciju početkom 2021. godine.

- Iako se trudimo da je oprezna, teško je sa dvogodišnjacima. Još pokušava da preskoči trosed... Odvažna je, a to ponekad predstavlja stres, ali sve je to deo nje i zato je volimo - ističe Keli.

- Jako voli svoj stomačić. Kad je skinemo radi kupanja, u kadi trlja svoju izbočinu i tepa joj: "Ah, stomačiću". Jako je slatka, i ponosna. Ali bojim se kako će reagovati kad toga više ne bude. Sve je to malo zastrašujuće i postoje opravdane brige, ali Lorel je već prošla toliko toga da sam sigurna da će sve biti u redu - kaže Keli.

kurir.rs/dejli mejl 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...