VISOK NIVO OVOG VITAMINA MOŽE DA SMANJI RIZIK OD ZARAZE KORONOM: Ima ga svuda oko nas i lako je dostupan
Foto: Profimedia

Istraživanje!

VISOK NIVO OVOG VITAMINA MOŽE DA SMANJI RIZIK OD ZARAZE KORONOM: Ima ga svuda oko nas i lako je dostupan

Život -

Vitamin D je lako dostupan u hrani, a dobijemo ga i putem sunčevih zraka, a naučnici su od starta pandemije imali ideju da bi ovaj vitamina mogao delimično da pomogne u suzbijanju širenja zaraze, ali nisu imali stručnih dokaza za tako nešto.

No, nedavno je profesor Dejvid Melcer sa Univerziteta u Čikagu sproveo istraživanje koje bi moglo da promeni stvari. Naime, Melcer je analizirao istoriju bolesti kod 489 pacijenata koji su imali Kovid-19, a kojima je nivo vitamina D bio izmeren tokom prethodne, 2019. godine.

foto: Ana Paunković

Rezultati njegove studije pokazali su da je 21, 6 procenata osoba sa nedostatkom vitamina D bila pozitivna na korona virus.

Neophodna su klinička ispitivanja Ovo istraživanje jeste ponudilo najbolje dokate i povezanosti nedostatka vitamina D i zaraze korona virusom, ali treba uzeti u obzir to da su testovi sprovedeni u različito vreme, te da je moguće da se nivo vitamina D u pacijenata promenio do trenutka izloženosti virusu ili je njegov nizak nivo povezana s drugim oboljenjima. Zbog toga su u toku klinička ispitivanja o primeni vitamina D kod zaraženih pacijenata, a njihovi se rezultati tek očekuju.

"Nemamo dokaze nasumičnog kontrolisanog ispitivanja, ali koliko dugo želite čekati dok ova kriza traje? Znamo da je vitamin D veoma važan za mišićno-koštani sistem, tako da bi ljudi svakako trebalo da ga uzimaju", rekla je Rouz En Teri sa Univerziteta Triniti u Dablinu.

Ipak, naučnici upozoravaju da ni optimalan nivo vitamina D nije adekvatna preventivna mera, te da nošenje zaštitne maske i pridržavanje socijalne distance ništa ne može da zameni.

foto: Shutterstock

kurir.rs/blicžena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track