PREŽIVELI SU KORONU I PRIJAVILI STRAHOTE KROZ KOJE SU PROŠLI! Bore se sa više od 170 SIMPTOMA posle oporavka! POSTKOVID SINDROM
Foto: Profimedia

budite odgovorni

PREŽIVELI SU KORONU I PRIJAVILI STRAHOTE KROZ KOJE SU PROŠLI! Bore se sa više od 170 SIMPTOMA posle oporavka! POSTKOVID SINDROM

Život -

U Fejsbuk grupi "Postkovid sindrom" ljudi koji su pre više meseci saznali da su pozitivni na koronu otkrili su kakvi ih simptomi i dalje muče. Došlo se od liste od više od 172 tegobe.

Luiz koja je administrator grupe rekla je da se od maja, kada je pokrenuta grupa, dnevno u nju prijavljivalo oko 200 ljudi. Danas ona broji 3.000 članova iz 60 zemalja, a "Birmingham Live" donosi listu simptoma na koje se žale

Neurološki simptomi

Grupu neuroloških simptoma čine: intezivni napadi, intezivno podrhtavanje tela, vibracije unutar tela, drhtanje, trzanje prstiju/palca, čudne senazcije noću poput straha, konfuzija, osećaj "zamagljenosti" u glavi, zaboravnost, utrnulost ekstremiteta/ vrhova prstiju.

foto: Shutterstock

Kožni simptomi

Među kožnim simptomima nalaze se: perutanje kože, svrab kože, modrice, livedo reticularis pod kojim se podrazumevaju mreže crvenkasto-plave boje, najčešće na nogama, crveni tragovi ispod kože, suvoća kože, starenje kože, čudne kuglice na koži, krugovi/kvržice na nogama.

foto: Printscreen/ The Sun

Kardivaskularne smetnje

Članovi Fejsbuk grupe požalili su se i da ih muči pojačan puls, probadanje u grudima i palpitacije odnosno ubrzano lupanje srca.

Problemi sa čulima

Simptomi koji traju su i gubitak čula mirisa, gubitak čula ukusa, gubitak apetita, čudni zvuci noću, treperujuća svetlost u očima, senke u uglu očiju, tinitus odnosno zujanje i pucketanje u ušima, prekomerna žeđ.

Zdravstveni problemi kod žena

Žene su se požalile na prekid odnosno izostanak menstrualnog ciklusa (amenoreja).

Fiziološke promene U grupi fizioloških simtpoma nalaze se: bol u mišićima, bol u krstima, bol u ramenu, bol u vratu, otečene žlezde, gubitak kose (kod oba pola) i jaki grčevi.

foto: EPA / Andy Rain

Respiratorni problemi

Na listi respiratorniih smetnji su gubitak daha, modrice na plućima, stezanje u grudima, pritisak na pluća, pogoršanje astme, prozirna sluz koja stvara kašalj, ugrušci krvi, kašljanje u ležećem položaju.

Psihološke smetnje

Tu su i psihički problemi u koje spadaju: depresija, anskioznost, frustracija, izolacija, usamljenost, demoralizacija i osećaj tuge.

Gastrointestinalni problemi

Rumbling creva (krčanje creva), dijareja, promena boja stolice, nadimanje, podrigivanje, smanjena ili povećanja proizvodnja gasova pripadaju grupi gastointestinalnih simptoma.

foto: Ana Paunković

Poremećaji spavanja

Osobe kojima je pre više meseci dijagnostikovana korona žale se i apneju, umor i nakon spavanja, psihološke poremećaje u mraku, psihološke smetnje tokom spavanja, neophodnost da se spava uspravno.

Problemi sa varenjem i mokrenjem

Ikontencija urina noću, inkontencija urina tokom dana, inkontencija stolice noću, inkontencija stolice danju, grčevi u stomaku/crevima pripadaju ovoj grupi.

Bolovi u licu

U grupi su naveli i da ih muči bol u vilici, problemi sa sinusima, bol u kostima obraza/vilice, smetnje sa žlezdama na vratu, najvećom pljuvačnom žlezdom, parotidnom žlezdom, problemi sa žlezdama u ušima i na potiljku, gubitak kose.

Smetnje sa vidom

Zamućen vid, iznenadna maglovitost vida, crne senke u uglovima očiju, plutajuće tačke, zamućenje vida sa jakim svetlima, problemi sa čitanjem, nastavljaju niz simptoma.

Ostali simptomi Preostali navedeni simtpomi su: upaljeno grlo, laringitis, glavobolja, problemi sa hodanjem, problemi sa cirkulacijom (hladne ruke i noge), migrene, Belova paraliza, nerazgovetan govor, simptomi kakvi prate moždani udar, gorušica, kratkoročni gubitak pamćenja, nervni slom, noćno znojenje, halucinacije, bol u kukovima, "teške noge", povraćanje, nervoza u nogama, oticanje brade, upala starih povreda, postkovid dijabetes, osteljivost na zvuk i svetlost, osteljivost pri kretanju, oticanje sinusa, niska temperatura, visok i nizak krvni pritisak, prekomerno krvarenje desni, prekomerno rektalno krvarenje, oticanje ekstermiteta, ukus metala u ustima, voda u kolenu, spontana laktacija, zadržavanje tečnosti, slučajne modrice, visok/nizak nivo šećera u krvi.

foto: EPA / MAXIM SHIPENKOV

kurir.rs/blicžena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track