Najnovije vesti

BRADA UTIČE NA ŠIRENJE KORONE?! Doktori sugerišu kako smanjiti šanse od zaraze s dlakama na licu!
Foto: Profimedia

savet

BRADA UTIČE NA ŠIRENJE KORONE?! Doktori sugerišu kako smanjiti šanse od zaraze s dlakama na licu!

Zdravlje

Brada ne daje samo muževan i moderan izgled, već može uticati i na higijenu muškarca, ali i na izloženost korona virusu. Ako je verovati zdravstvenim stručnjacima iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), različiti stilovi brade ili brkova zaštitne maske čine više ili manje efikasan. 

Prema infografici CDC-a, najbolje je imati čisto, glatko lice, bez ikakvih dlačica. Ako je muškarac obrijan ili nosi samo brkove, zaštitna će mu maske bolje prionuti na lice i tako uspešnije zaštititi njega, ali i druge ljude od zaraze. S druge strane, što je više dlačica na licu, maska će teže prianjati i bit će manje efekta u sprečavanju prodora virusa. Stručnjaci ipak ne sugerišu muškarcima da se u potpunosti obriju kako bi se zaštitili od virusa, već su preporučili 12 različitih stilova brade koji su prikladni za nošenje zaštitne maske.

Oni navode kako brada i brkovi ne mogu delovati kao filter, jer dlačice nisu dovoljno guste, odnosno prevelike su da bi hvatale sitne čestice virusa. Osim toga, maske su se pokazale najdelotvornijima u zaštiti od korona virusa, pa su brojne zemlje propisale njihovo obvezno nošenje u zatvorenim prostorima ili tamo gde je nemoguće održati fizičku distancu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/I.B/Economic Times

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...