DEVET ČAJEVA KOJI SU ZLATNI ZA VARENJE I ŽELUDAC: Evo kako ovi PRIRODNI LEKOVI mogu da vam POMOGNU za zdravlje!
Foto: Profimedia

saveti

DEVET ČAJEVA KOJI SU ZLATNI ZA VARENJE I ŽELUDAC: Evo kako ovi PRIRODNI LEKOVI mogu da vam POMOGNU za zdravlje!

Život -

Mnoge vrste čajeva mogu pomoći kod mučnine, grčeva, nadutosti, gasova ili probavnih smetnji.

Pokušajte s prirodnim čajevima koji mogu da vam pomognu.

Pepermint

Studije su pokazale da mentol poboljšava probleme za varenjem. Ulje paprene nane ponekad se koristi za poboljšanje sindroma iritabilnog creva, upalnog stanja koje utiče na debelo crevo i može prouzrokovati bolove u stomaku, nadutost, gasove i druge neugodne simptome.

foto: Shutterstock

Đumbir

Sastojci u đumbiru, poznati kao gingeroli i šogaoli, mogu pomoći u podsticanju kontrakcija i pražnjenja želuca. Dakle, začin može pomoći kod mučnine, grčeva, nadutosti ili probavnih smetnji.

Komorač

Komorač je biljka koja dolazi iz cveta koji je naučno poznat kao "Foeniculum vulgare". Ima ukus sladića i može se jesti sirovo ili kuvano. Studije su pokazale da komorač pomaže u prevenciji čira na želucu.

Korijen anđelike

Anđelica je cvet koji raste po celom svetu. Ima zemljani, pomalo sličan ukus celeru. Iako su se svi delovi ove biljke koristili u tradicionalnoj medicini, koren anđelike - posebno može pomoći varenju.

Maslačak

Ekstrakti maslačka sadrže sastojke koji mogu pospešiti probavu podstičući kontrakcije mišića i promičući protok hrane iz želuca u tanko crevo.

foto: Profimedia

Sena

Studije su pokazale da je sena vrlo učinkovit laksativ i kod dece i kod odraslih koji imaju zatvor iz različitih uzroka.

Koren bijelog sleza

Osim što povećava proizvodnju sluzi i prekriva grlo i želudac, koren belog sleza može imati antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju nivoa histamina, sastojka koji se oslobađa tokom upale. Kao rezultat, može zaštititi od čira.

Crni čaj

On može poboljšati smetnje usistemu za varenje i teaflavine koji deluju kao antioksidanti i mogu zaštititi od čira na želucu.

Mere opreza

Iako se biljni čajevi obično smatraju sigurnim, budite oprezni kada dodajete novu vrstu čaja u svoje dnevne rituale. Biljni čajevi mogu uzrokovati neugodne nuspojave poput proliva, mučnine ili povraćanja ako se prekomerno unose.

foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/Zivim.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track