Najnovije vesti

DR DANICA GRUJIČIĆ O PRVIM SIMPTOMIMA KOJI UKAZUJU NA TUMOR MOZGA: Kad ukućani primete OVO kod obolelog, odmah kod LEKARA
Foto: Printscreen Pink

Problem je što ih često pogrešno tumačimo

DR DANICA GRUJIČIĆ O PRVIM SIMPTOMIMA KOJI UKAZUJU NA TUMOR MOZGA: Kad ukućani primete OVO kod obolelog, odmah kod LEKARA

Zdravlje

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju u Kliničkog centra Srbije Danica Grujičić otkrila je prve simptome tumora mozga.  

O tome da li je povećan broj onkoloških bolesnika zbog korone, zbog čega se čeka da se prijavi lekaru, dr Grujičić kaže:

"Mora se povratiti poverenje i porodičnog lekara i medicinu, Internet je sjajan astvar, ali postoji glomila gluposti gde ljudi koji nemaju nikakvo medicinsko znjanje iznose neistine."

foto: Printscreen Pink

Kakve su liste čekanja?

"Na heimioterapiju se čeka 12-34 dana, a na operacije manje od mesec dana", objasnila je doktorka.

Sudar gripa i korone?

"Dobili smo 100 vakcina potrošene su za prvi dan. Narod shvata da mogu da pomognu. Što se tiče otvaranja kovid bolnica, to ide po planu. Da nismo imali državnih bolnica, imali bismo goru situaciju nego Italija".

Koji je prvi simptom, šta je to što izaziva sumnjuu da treba da se javimo na onkologiju?

"Kada je reč o tumorima mozga, tu su fine psihičke promene koje mogu da primete ukućani, oni koji dobro znaju nekoga. Kada neko počne da priča viceve koji uopšte nisu karakteristični za njega, kada se ponaša na način koji mu nije svojstven, kada ispoljava osobine koje nikada nisu bile sastavni deo njegove ličnosti, tog trenutka treba uraditi prvu dijagnostiku. Nažalost, to se ne dešava, obično se protumači te da je neko imao smrtni slučaj, te posvađao se sa suprugom.

Dr Nestorović je spomenuo da soda bikrabona može da leči rak.

"Ne verujem da je tako rekao, ali soba bikrabona ima svoje pozitivne osobine, kod kiseline u želucu i tako. U prirodi postoji masa supstanci koje mogu da pomognu. Čaj od nane, kamilice kada vas boli stomak... Ali nikada nije urađena studija zašto to pijemo jer smo tako naučeni...", kaže dr Grujičić u jutarnjem proglamu Prve TV i dodaje da postoje lekovi koji su proizvod istraživanja, ali nekome pomažu a nekome ne.

foto: printscreen RTS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...