Da danas saznaju da boluju od raka pluća, čak 64 odsto pacijenata bi ipak nastavilo da puši cigarete
Foto: Shutterstock

Reč lekara o konzumiranju duvanskih proizvoda

Da danas saznaju da boluju od raka pluća, čak 64 odsto pacijenata bi ipak nastavilo da puši cigarete

Život -

U svetu trenutno ima više od milijardu pušača, podaci su Svetske zdravstvene organizacije. Na ovaj alarmantni podatak upozoravaju i zdravstveni stručnjaci, koji sve češće zastupaju koncept smanjenja štete prema pušačima koji ne ostave cigarete.

“Ubeđivanje pušača o riziku od kancera i drugih oboljenja unapred je izgubljena bitka”, rekao je dr David Kajat, specijalista onkologije i jedan od tvoraca francuske Nacionalne strategije za kontrolu kancera.

„Najbolja opcija za svakog pušača jeste da u potpunosti ostavi cigarete. Ali moramo biti svesni da to nije lak zadatak za veliki broj ljudi“, rekao je on na međunarodnoj onlajn konferenciji “Tobacco Harm Reduction Media Meeting”, koja je organizovana u Sofiji.

David Kajat
David Kajatfoto: Printskrin

Kao primer navodi studiju koja je pokazala da „čak i ako se saopšti pušaču da boluje od raka pluća – 64 odsto njih bi uprkos tome nastavilo da konzumira cigarete“. Dr Kajat je, otvarajući pitanje da li u tom slučaju alternative mogu imati značajnu ulogu u konceptu smanjenja štete, rekao da one neće smanjiti konzumiranje proizvoda na bazi duvana ili nikotina, ali da mogu da pomognu u smanjenju oboljevanja od bolesti povezanih s pušenjem.

"Rizike od pojave melanoma smanjujemo upotrebom krema sa zaštitnim faktorom, od polnih bolesti kondomima, gojaznosti i dijabetesa tako što zamenimo šećer zaslađivačima…Tako i u borbi za smanjenje rizika od javljanja oboljenja izazvanih pušenjem treba da se okrenemo manje štetnim alternativama, kao što su e-cigarete i proizvodi koji ne sagorevaju duvan", smatra on.

„I upravo, poslednjih godina pojavile su se kategorije elektronskih cigareta i uređaja koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan“, kaže Kajat. U Velikoj Britaniji se pokazalo da „vejping“ smanjuje rizike od oboljevanja“, pojašnjava on i podseća da je u julu u Americi Agencija za hranu i lekove (FDA) uređaj IQOS baziran na tehnologiji zagrevanja duvana kategorizovala kao proizvod modifikovanog rizika.

Kajat, koji je stručni konsultant kompanija koje primenjuju koncept smanjenja štete u svojim proizvodima, među kojima je i duvanski gigant Filip Moris, tvrdi da „ako već ne možemo promeniti ponašanje pušača, možemo primeniti koncept koji će smanjiti štetne posledice po njihovo zdravlje.

I njegov kolega onkološki hirurg Efrain Kambronero iz Kostarike se zalaže za strategiju smanjenja štete (Tobacco Harm Reduction).

Kambronero je naglasio da ne postoji nijedan apsolutno bezbedan način upotrebe nikotina i izlaganja duvanu, ali da, ako već nije moguće prestati sa pušenjem, najmanje štetno rešenje predstavljaju takozvane “bezdimne” alternative.

Dr Efrain Kambronero
Dr Efrain Kambronerofoto: Printskrin

"Od prelaska na proizvode koji zagrevaju, a ne sagorevaju duvan najviše koristi bi mogli da imaju takozvani “teški” pušači, jer bi na taj način možda mogli sami sebi da spasu život. Proizvodi kao što je IQOS u sebi sadrže manje štetnih materija i manja je izloženost štetnim materijama pri njihovoj konzumaciji", naveo je Kambronero.

Kako je zaključio, važno je da znamo da se ništa ne događa preko noći te da je potrebno vreme da bi se videli efekti strategije smanjenja štete. Na međunarodnoj konferenciji o ovoj tematici, govornici su bili i drugi priznati svetski i evropski medicinski eksperti.

(Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track