VIŠE NEMA NEDOUMICE! Evo koje maske su STVARNO najefikasnije od korone i kako da ih NOSITE
Foto: Profimedia

reč stručnjaka

VIŠE NEMA NEDOUMICE! Evo koje maske su STVARNO najefikasnije od korone i kako da ih NOSITE

Život -

Zdravstveni stručnjaci utvrdili su da su maske ključne u suzbijanju širenja koronavirusa, međutim pitanje je koja je vrsta maski najefikasnija.

Dragana Rajković iz Farmaceutske komore Srbije kaže da građani u cilju zaštite od korona virusa najviše koriste hirurške maske koje bi trebalo nosti najviše dva sata.

- Ona je delotvorna dok se unutrašnji sloj potpuno ne ovlaži od disanja. Nakon toga više nije efikasna i ne bi trebalo da se koristi – objasnila je Rajkovićeva i dodala da kada odemo do prodavnice, stavimo novu masku i skinemo je kada se vratimo kući ne moramo da je bacimo već da je odložimo na neko osunčano mesto, kako bi se virusi koji su pali na spoljni deo uništili.

foto: Printscreen TikTok/vihannce08

Kako je istakla, masku ne treba stavljati u džep, zajedno sa novcem, ključevima, ili u žensku tašnu, već u posebnu kesicu.

- Što se tiče epidemioloških maski, one su zlatni standard za korišćenje, jer mnogo bolje prijanjaju na lice, ali takođe imaju dejstvo dok se ne ovlaže. One imaju veći kapacitet zadržavanja čestita virusa – precizirala je Rajkovićeva u Jutarnjem programu Pink TV.

Rajković je istakla da su pamučne maske mnogo zgodnije za lice jer su od prirodnog materjala i mogu se prati na 90 stepeni i ponovo koristiti.

foto: Zorana Jevtić

kurir.rs

BONUS VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track