Najnovije vesti

RECEPTI SU ZAPISANI JOŠ PRE 5.000 GODINA! Ako ste MALAKSALI neophodan vam je ČUDOTVORNI napitak! Evo kako da ga sami napravite
Foto: Shutterstock

čuvajte zdravlje

RECEPTI SU ZAPISANI JOŠ PRE 5.000 GODINA! Ako ste MALAKSALI neophodan vam je ČUDOTVORNI napitak! Evo kako da ga sami napravite

Zdravlje

Ajurveda je, prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, najstariji primenljivan sistem zaštite zdravlja u svetu, a poreklom je iz drevne Indije. Svetska zdravstvena organizacija priznala je ajurvedu 1977. godine kao metodu tradicionalne medicine, a od 2007. ova drevna metoda priznata je i kod nas.

Lasi je odličan osvežavajući napitak koji jača probavu, čisti creva i bubrege, dobar je kod anemije i gojaznosti. Najbolje je da se pije najmanje 30 do 60 minuta posle jela i nikada uveče.

Šta je ajurveda? Izraz ajurveda ima sanskritske korene i nastao je od reči "ajus", koja znači život, i "veda", koja znači znanje ili mudrost. Primena ajurvede održala se usmenim prenošenjem ove veštine hiljadama godina, a zapisana je pre 5.000 godina.

Lasi za detoks Sastojci:

  • 250 ml svežeg, kravljeg kiselog mleka
  • 750 ml hladne vode
  • 4 kašike malina
  • kašičica suvog grožđa
  • 3 supene kašike šećera
  • kašičica vanil šećera
  • kašičica đumbira u prahu
  • kašičice cimeta
  • kašičica ružine vodice
  • kašika kokosovog brašna

Priprema:

Kiselo mleko pomešajte sa vodom u loncu. Izgnječite maline, pa ih ubacite. Dodajte sve ostale sastojke i dobro izmešajte. Servirajte hladno. Možete dodati mleveni kardamon.

Ajurvedski sok od cvekle i nara

Sastojci:

  • sveži listovi aloje vere
  • 1/2 šolje iseckane cvekle
  • 2 šolje soka od nara
  • 1/4 kašičice mlevenog bibera

Priprema:

Oštrim nožem iz listova aloje vere oslobodite gel (potrebne su vam dve kašike, odnosno oko 30 ml). Izblendirajte sok nara i cveklu, pa dodajte gel. Promešajte, ubacite biber i služite. Odlično je sredstvo za jačanje imunog sistema. Uz to, sok od cvekle važi za sjajan čistač organizma.

foto: Profimedia

Šargarepa i đumbir

Sastojci:

  • veća šargarepa
  • 2 pomorandže
  • 1/2 kašičice izmrvljene sveže kurkume i izgnječenog đumbira
  • sok od pola limuna
    foto: Profimedia

     

Priprema:

Odvojeno napravite sok od šargarepe i pomorandže. Sipajte oba soka u blender, pa dodajte kurkumu i đumbir. Blendirajte 30 sekundi i potom dodajte sok od pola limuna.

Pomorandže obiluju antioksidansima i vitaminom C, šargarepa beta-karotenom i vlaknima, dok je đumbir stari i dobro provereni lek za varenje, nadimanje i ima antiupalna svojstva. Dovoljna je čaša dnevno ovog napitka.

foto: Printscreen

kurir.rs/novosti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...