Najnovije vesti

NOSIMO MASKE, DRŽIMO DISTANCU I PRSKAMO ALKOHOLOM! Mislite da je to dovoljno sad kad dolazi HLADNO vreme? Ovu stvar ste zaboravili
Foto: Profimedia

budimo odgovorni

NOSIMO MASKE, DRŽIMO DISTANCU I PRSKAMO ALKOHOLOM! Mislite da je to dovoljno sad kad dolazi HLADNO vreme? Ovu stvar ste zaboravili

Zdravlje

Od korona virusa  stručnjaci upoziravaju da se mora nositi maska za lice, da se drži fizička distance i redovno pranje ruku. 

Međutim, dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu - svež vazduh.

Slabo provetrene prostorije povećavaju mogućnost prenosa virusa aerosolima, česticama koje “plutaju” u vazduhu, objašnjava direktor Odeljelnja za infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostoku dr Emil Resinger.

- Uz kapljično širenje, daleko manji aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije korona virusa, premda u manjoj meri - kaže dr Resinger, prenosi Hina.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu da lebde duže i tako se šire u zatvorenim prostorima. Tome je najlakše stati na put povremenim otvaranjem prozora.

Strahovi da ćete se prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski stručnjaci.

- Provetravanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promeni temperaturu u prostoriji - napominje doktor i dodaje da predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i da će otpustiti zadržanu toplotu.

Nemački stručnjaci preporučuju da se kancelarije provetravaju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sedi manje ljudi dovoljno je i 10 minuta.

foto: EPA/BORIS PEJOVIC

kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...