Najnovije vesti

VIŠE OD 80 ODSTO ZARAŽENIH KORONOM IMA NEDOSTATAK OVOG VITAMINA: Ima ga u RIBI, jajima i mleku, a evo kako ga naše TELO proizvodi
Foto: Shutterstock

ŠPANSKI NAUČNICI UTVRDILI

VIŠE OD 80 ODSTO ZARAŽENIH KORONOM IMA NEDOSTATAK OVOG VITAMINA: Ima ga u RIBI, jajima i mleku, a evo kako ga naše TELO proizvodi

Zdravlje

Od početka pandemije korona virusa akcentuje se značaj D u borbi sa korona virusom, odnosno nameće se pitanje koliko zapravo manjak ovog vitamina može da utiče na razvijanje težeg oblika Kovida-19. Sve učestalije stižu dokazi koji idu u prilog ovoj teoriji.

Nedavno su španski istraživači sa Univerziteta Kantabrije u Santanderu objavilo studiju koja je potvrdila da čak 82 odsto hospitalizovana pacijenta sa dijagnozom korona virusa ima nedostatak vitamina D.

Studija je objavljena 27. oktobra u magazinu "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism", a obuhvatila je kovid 216 pacijenata iz bolnice na severu Španije.

Od praćenih pacijenata sa nedostatkom vitamina D njih 44 je prebačeno na odeljenje intezivne nege, a 37 je završilo na respiratoru. Ustanovljeno je i da je kod muškaraca zabeležen niži nivo ovog vitamina u odnosu na žene.Naučnici upozoravaju da vitamin D nije lek za korona virus, ali da pomaže telu da ojača imunitet, te utiče na energiju i opšte zdravlje organizma, što implicira smanjenjem rizika od dobijanja respiratorne infekcije.

foto: Shutterstock

Upravo zato, španski stručnjaci pozvali su građane da preventivno uzimaju dodatne doze vitamina D dok traje pandemija.

"Treba preporučiti uzimanje ovog vitamina kod kovid pacijenata ako imaju smanjen nivo istog, jer bi takav pristup imao blagotovoren efekte i na mišićno-skeletni i na imuni sistem", istakao je Hose Hernandez, jedan od istraživača sa Univerziteta Kantabrije.

foto: EPA / RICCARDO ANTIMIANI

Ovo je samo jedno u nizu istraživanja koje za cilj ima da utvrdi da li je vitamin D oružje za Kovid-19. Britanci su nedavno otpočeli veliku studiju sa 5.000 dobrovoljaca koja će pratiti koliko vitamin D može da bude efikasan kao preventivno sredstvo.

"Suplementi vitamina D su jeftini i široko rasprostranjeni, a ako se pokaže da su efikasni mogli bi značajno da pomognu u našoj globalnoj borbi protiv virusa", rekao je Dejvid Džolif sa Univerziteta Queen Mary u Londonu koji će predvoditi studiju.Vitamin D najbolje unosimo direktnim izlaganjem Suncu, a kada je reč o namirnicama možemo ga pronaći u masnoj morskoj ribi, ribljem ulju, šitaki pečurkama, jajima, mleku, punomasnim mlečnim proizvoima, ceđenoj narandži...

Nedostatak vitamina D češći je kod starih i gojaznih ljudi, koji i jesu najrizičnija grupa kada je reč o oboljevanju od korona virusa.

foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...