Najnovije vesti

URADILI STE TEST, NEGATIVNI STE, A IMATE KORONU! Lekari objašnjavaju kako dolazi do LAŽNO NEGATIVNIH rezultata
Foto: Profimedia

istraživanje

URADILI STE TEST, NEGATIVNI STE, A IMATE KORONU! Lekari objašnjavaju kako dolazi do LAŽNO NEGATIVNIH rezultata

Zdravlje

Uradili ste test, dobili negativan rezultat i sada možete da budete uvereni da nemate korona virus? Varate se. Mnoge zbunjuje upravo ovo, a objašnjenje je prilično jednostavno.

Pre svega, potrebno je da prođe nekoliko dana od inficiranja da bi se eventualna infekcija pokazala na testu.

- Znamo da inkubacioni peirod za Kovid može da traje i do 14 dana. Pre toga, čak i ako ste inficirani, možete da budete negativni na testu, jer se stvari često tako odvijaju u ranim fazama infekcije - kaže lekar dr Lijana Ven za CNN. Međutim, dodaje ona, to što ste negativni ne mora da znači da niste zaraženi i da ne prenosite virus dalje.

foto: Profimedia

To je najverovatniji scenario jer još nije prošlo dovoljno od inkubacije. Studija objavljena u žurnalu Annals of Internal Medicine bavila se upravo lažnim negativnim testovima. Prema njihovim istraživanjima, u toku četiri dana početne infekcije, pre nego što će se simptomi ispoljiti, gotovo je potpuno sigurno da će test biti negativan.Na dan kada krenu da se ispoljavaju simptomi, verovatnoća da će test biti negativan je oko 38 odsto. Tri dana nakon što su simptomi počeli, nivo verovatnoće da će test biti lažno negativan opada na 20 odsto.

- Virusu treba vremena da se namnoži u telu dovoljno da ga test detektuje - objašnjava Džastin Lesler, jedan od autora studije i profesor epidemiologije na Džons Hopkins Blumerg školi javnog zdravlja.

- Ljudi nekako pretpostavljaju da ako ste negativni, da je to to. Međutim, malo je složenije - kaže dr Rošel Velenski, šefica odeljenja za infektivne bolesti u bolnici u Masačusetsu.

Moguće je da je potrebno da prođe i do dve nedelje inkubacije, ali prosečno je to pet dana.

- Uglavnom se smatra da ste najinfektivniji dva dana pre pojave simptoma i dva dana nakon pojave simptoma - kaže ona, a korona virus širi se tako lako upravo zbog činjenice da se širi i kada nemamo simptome.

KOJE VRSTE TESTOVA POSTOJE? Dve glavne vrste - molekularni i antigenski

- Molekularni testovi, poput PCR testova, traže genetski materijal virusa. Većina ovih testova vrši se pomoću brisa iz nosa ili brisa iz grla, mada se neki mogu obaviti i pomoću pljuvačke - kaže američka Uprava za hranu i lekove (FDA), a dodaje se i da je ovaj test obično veoma tačan i nema potrebe za ponavljanjem.

Antigenske testove prepoznajemo kao brze testove. Oni traže specifične proteine na površini virusa, a ne genetski materijal virusa.Dobra vest je da rezultate testa antigena možete dobiti za manje od sat vremena. Loša vest je da je veća verovatnoća da ćete dobiti lažno negativan rezultat brzim testom na antigen.

foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

BONUS VIDEO

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...