Najnovije vesti

7 ČUDNIH SIMPTOMA O KOJIMA SE NE PRIČA Kovid prsti, oštećenje SLUHA a ovo je spisak simptoma koje ne biste povezali s KORONOM
Foto: Profimedia

obratite pažnju

7 ČUDNIH SIMPTOMA O KOJIMA SE NE PRIČA Kovid prsti, oštećenje SLUHA a ovo je spisak simptoma koje ne biste povezali s KORONOM

Zdravlje

Većina nas zna glavne simptome korona virusa - temperatura, suv kašalj, bolovi u celom telu, snažan umor, te gubitak ukusa i mirisa samo su neki od njih... Oni jesu najrasprostranjeniji, ali ne i jedini, a postoji niz neobičnih simptoma Kovida-19, koje na prvu loptu možda nikada ne biste povezali sa virusom.

Novinari časopisa "Glamour" nedavno su napravili spisak čudnih simptoma korona virusa o kojima se najčešće pričalo i pisalo, pa ne bi bilo loše obratiti više pažnje nego inače na to kako se osećamo.

Kovid nožni prsti

Udruženje američkih dermatologa (AAD) ističe kako brojni pacijenti kao jedan od simptoma korona virusa navode i pojavu natečenih nožnih prstiju, često crvenih ili modroljubičastih, koji deluju kao da su promrzli. U pojedinim slučajevima javljaju se čak i bolne izrasline ili fleke.

Osip izazvan korona virusom

Nedavno su naučnici istakli da je moguće da je jedan od pratećih simptoma korona virusa i iznenadni osip. Oni savetuju pacijente da se posavetuju sa lekarom ako primete "mestimičan osip, okrugle, tačkaste tragove po koži, crveni pečati, razna ispupčenja, izrasline koje svrbe, plikove...".

Učestali odlasci u toalet  

Lekar opšte prakse dr Dijana Gal tvrdi da pacijenti s korona virusom mogu da primete "suptilne promene u svojim gastrointestinalnim navikama" pre nego što dobiju dijagnozu Kovida-19. Ona je upozorila pacijente da povedu računa o čestim odlasima u toalet i mekoj stolici, jer to mogu da budu pokazatelji da ste zaraženi.

Zujanje i šuštanje u telu  

Nakon niza svedočanstava zaraženih Tviteraša koji su tvrdili da se osećaju kao šumeća tableta u vodi, odnosno da imaju osećaj da im struja prolazi telom, naučnici su zaključili da bi moglo da se radi o autoimunom odgovoru koji je povezan sa reakcijom nervnog sistema na korona virus.

foto: Profimedia

Promene na očima  

Kako izveštava klinika Mayo Kovid-19 može da uzrokuje, premda retko, probleme sa očima kao što su povećani kapilari, natečeni kapci, preterano suzenje oko, povećana osetljivost na svetlost...

Gubitak sluha  

Često čitamo izveštaju o gubitku mirisa i/ili ukusa, ali naučnici su utvrdili da korona virus utiče i na uvo, te na oštećenje sluha. To je nedavno potvrdilo i opsežno ispitivanje stručnjaka Klinike za uvo, grlo i nos Kliničkog centra u Nišu.

Halucinacije  

Ovaj simptom mogao bi da bude povezan sa delirijumom pacijenata koji su imali težak oblik korona virusa. Naime, različite blage do ozbiljne halucinacije i simptomi psihoze koji se javljaju u pojedinim težim slučajevima mogu da imaju veze sa pandemijom Kovida-19, što su potvrdile i studije objavljene u časopisu "Psychology Research and Behaviour Management".

foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

BONUS VIDEO

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...