KUPAO SE TOPLOM VODOM PA SE SRUŠIO KAD JE IZAŠAO ISPOD TUŠA! Izgubio svest, celo telo mu bio u OSIPIMA, lekari u ČUDU
Foto: Shutterstock

Bizarna alergija

KUPAO SE TOPLOM VODOM PA SE SRUŠIO KAD JE IZAŠAO ISPOD TUŠA! Izgubio svest, celo telo mu bio u OSIPIMA, lekari u ČUDU

Život -

Kada se preselio iz Mikronezije, sa otoka u Tihom okeanu, u Kolorado, jedan mladić nije bio samo nenaviknut na hladnije vreme, već je bio i alergičan na njega.

Ponekad bi mu zbog hladnog vremena izbio osip po teli, ali, njegova alergija, tehnički nazvana urtikarija na hladnoću, jednog dana mogla je da ga košta živoat kad je izašao ispod vrućeg tuša na hladniji vazduh, posle čega se samo srušio. Porodica ga je pronašla kako leži bez svesti na podu kupatila. Bio je prekriven osipom i teško je disao.

Doživljavao je anafilaksiju - akutnu, po život opasnu, alergijsku reakciju.

U bolnici su mu doktori dali infuziju epinefrina. Posle naliza doktori su potvrdili sumnju na dijagnozu hladne urtikarije anafilaksije pomoću 'testa kockica leda'. Test uključuje stavljanje kocke leda na kožu pacijenta na nekoliko minuta. Ako se osip razvije, osoba je alergična na hladnoću.

Stanje je retko nasledno, a uzrok je uglavnom nepoznat, navodi Nacionalna organizacija za retke poremećaje. Često je popraćena drugim alergijama, ali se ne dijagnostifikuje lako jer ljudi pre osip pripisuju hrani ili lekovima, piše Insider.

foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track