Najnovije vesti

NAJVEĆA GREŠKA KOJU SVI PRAVIMO KAD IZDUVAVATE NOS! Ovo nikako NE SMETE da radite jer ćete napraviti veliki problem!
Foto: Shutterstock

saveti

NAJVEĆA GREŠKA KOJU SVI PRAVIMO KAD IZDUVAVATE NOS! Ovo nikako NE SMETE da radite jer ćete napraviti veliki problem!

Zdravlje

Pun nos kao posledica prehlade i alergija neprijatan je simptom koji većina ljudi rešava jakim duvanjem nosa, što je zapravo pogrešno - tvrde lekari.

Duni jako dok držiš maramicu' reči su koje gotovo svako pamti iz detinjstva. Upaljeni sinusi i kanali uzrokuju nakupljanje sluzi u nosu koji vode do neprijatnog osećaja curenja ili zapušenosti nosa, a kao refleksni odgovor jako se izduvavanje vazduha kroz nos.

foto: Shutterstock

Osećaj zapušenosti ne dolazi od same sluzi, već od uvećanih krvnih žila u nosu, a jak pritisak samo ih dodatno nadražuje, piše Sixwise.

Prema dr Ovenu Hendliju i timu istraživača iz Univerziteta u Virdžiniji danskog Univerziteta Aarhus, duvanje nosa zapravo može izazvati vraćanje sluzi u sinusne šupljine.

Istraživači su stavili kontrastne boje u nosne šupljine ispitanika. Od jedne trećine su tražili da kašlju, kod druge trećine su indukovali kijanje, a poslednja grupa je izduvavala nos. Potom su merili količinu sluzi preko CT uređaja i otkrili da oni koji su duvali nos imaju najveću količinu sluzi u sinusima.- Kod onih koji su kašljali ili kijali, nije bilo boje u sinusima, a kod onih koji su duvali nos bilo je boje u jednom ili čak više sinusa - kaže dr Hendli.

Objašnjava kako se problem javlja kod prehlada jer sluz tada obično sadrži bakterije, a duvanjem nosa i velikim pritiskom koje uzrokuje bakterije samo uvlači dublje u sinuse, čime se pogoršava prehlada.

Kako ispravno izduvati nos

  • Ako iz nosa doslovno curi sluz, tada treba nežno obrisati nos uz vrlo blago duvanje. Nos se izduvavao kroz više kratkih izdisaja, a ne kroz jedan jaki
  • Izbegavajte duvanje nosa kroz obe nozdrve istovremeno
  • Kod duvanja nosa pritisnite jednu nozdrvu
  • Ako osećate da vam je nos začepljen nakon buđenja, odnosno spavanja, pričekajte sa izduvavanjem nosa desetak minuta
  • Nakon duvanja nosa operite ruke, jer se na njima često nađu bakterije koje su se prenele sa maramice
foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...