Najnovije vesti

ČUDNA NAVIKA MLADOG DOKTORA: Džejms se NIJE KUPAO pola DECENIJE, a kaže da mu je to DRASTIČNO PROMENILO ŽIVOT!
Foto: Printscreen/Facebook

Ima minimalistički pristup tuširanju

ČUDNA NAVIKA MLADOG DOKTORA: Džejms se NIJE KUPAO pola DECENIJE, a kaže da mu je to DRASTIČNO PROMENILO ŽIVOT!

Zdravlje

Džejms Hemblin objavio je knjigu "Čistoća - Nova nauka o koži i lepoti sa mnogo manje truda" koja je rezultat petogodišnjeg opsežnog istraživanja.

Jedan od benefita ove čudne navike je i to da je njegova koža postala boljeg kvaliteta i promenila miris.

tuširanje, voda, tuš
foto: Profimedia

- Kada kažem ljudima da pet godina nisam koristio sapun, niti se tuširao, obično se šokiraju. Naravno, sve to se dešavalo usred pandemije pa su kritike sa kojima sam se suočavao bile još gore. Naravno da sam i pre pandemije, u toku nje, kao i sada, redovno prao ruke. Na kraju krajeva, ja sam lekar na Jejlovoj školi javnog zdravlja, van pameti bi bilo da ne perem ruke - kaže ovaj 37-godišnjak.

Međutim, njegov pristup tuširanju i kupanju je, kaže, minimalistički a uz to je objasnio gde se greši kada je higijena u pitanju, po njegovom mišljenju.

- A uz nas sve mirišljavije, sve je više slučajeva akni, ekcema, psorijaze i sličnih autoimunih bolesti. Najgore od svega je to što se fokusiramo samo na otklanjanje mirisa - sva istraživanja pokazuju da, iako se peremo više nego ikad, ruke i dalje ne peremo kako treba, a to je najbitnije - poručuje Hemblin.

photo by Kasia Cieplak-Mayr von Baldegg

Posted by James Hamblin on Wednesday, December 30, 2020

On je, kaže, tako probao da eksperimentiše sa smanjivanjem sapuna i deterdženata koje koristi.

- Kako sam ih koristio sve manje i manje, manje su mi i trebali. Koža mi je postala manje masna, ekcem je počeo da se povlači. Istina je, ne mirišem na lavandu, ali takođe sam se rešio i onog smrada luka koji sam imao na početku ispod pazuha, kada sam tek prestao da koristim dezodorans. Sada mirišem kao ljudsko biće. Današnji ljudi smatraju da svako ko ne miriše na parfem nije čist. To prosto nije istina - kaže on.

Takođe, on navodi da se telesni mirisi razlikuju od situacije u kojoj se nalazimo, a takođe, pomenuo je i slučaj svoje prijateljice koja nije dugo uspevala da se izbori sa aknama.

tuširanje, muškarac, tuš, voda, kupanje
foto: Profimedia

- Znate li šta joj je jedino pomoglo? Kada je izbacila sve iz upotrebe - probala je i antibiotike i kontraceptivne pilule, i još mnogo opasnih tretmana koji imaj ozbiljne moguće posledice. Tek kada je prestala da uzima bilo šta, nakon par meseci kada joj je koža bila previše masna, stvar se potpuno smirila - kaže Džejms, dodajući i da smatra da je potpuno pogrešan pristup prepisivanje antibiotika ljudima sa aknama.

Na kraju zaključuje da se u današnje vreme i previše koriste antibiotici. Problem će uslediti onda kada oni prestanu da deluju.

Mikrobi u i na našoj koži su veoma bitni, ali da taj ekosistem treba tek otkriti u punoj meri i istražiti.

Bonus video:

(Kurir.rs/Publichealth)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...