Uzimate vitamin D? Obratite pažnju da ne napravite još veći problem
Foto: Promo

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Uzimate vitamin D? Obratite pažnju da ne napravite još veći problem

Život -

Sa prof. dr Marinom Nikolić-Đurović, iz Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Kliničkog centra Srbije razgovarali smo o tome zbog čega se preporučuje uzimanje vitamina D3, koje su koristi, a koje potencijalne opasnosti.

Odavno se zna da se vitamin D3 prirodno stvara i dobija sunčanjem. Međutim, istraživanja kažu da preko 80% u ljudi u Evropi nema dovoljno vitamina D. Ovaj vitamin je izuzetno važan za mnoge funkcije u našem organizmu - od podrške imunom sistemu da se izbori protiv loših bakterija i virusa, preko pravilnog funkcionisanja kardiovaskularnog sistema, a naročito je važan za zdravlje kostiju, zglobova i mišića. Vitamin D3 održava ravnotežu kalcijuma u organizmu, i na taj način poboljšava koštano zdravlje. Zbog svega navedenog se preporučuje suplementacija.

Dugo se mislilo da je za zdravlje koštano mišićnog sistema dovoljna suplementacija kalcijumom. Istina je da je ovaj mineral izuzetno važan. Međutim, ono što se danas zna i što je dokazano je da suplementi kalcijuma mogu dovesti do nastanka kamena u bubrezima, mogu povećati rizik od ateroskleroze i infarkta miokarda. Nakon ovih istraživanja jasna je poruka stručnjaka da kalcijum treba unositi putem ishrane. Zbog toga je, da bi se sačuvalo zdravlje koštanog sistema, na prvom mestu neophodno osigurati da se kalcijum unet ishranom, pravilno apsorbuje.

Suplementacija vitaminom D3 omogućava da se adekvatna količina kalcijuma unetog putem ishrane zaista iskoristi za potrebe našeg organzma. Međutim, tu se priča ne završava. Jer kada kalcijum uz pomoć vitamina D3 konačno uđe u kvotok, tada se javlja nova opasnost, pa može doći do njegovog taloženja i nagomilavanja u krvnim sudovima i organima što u određenim situacijama može dovesti čak i do srčanog ili moždanog udara. Zbog toga nam je u ovom procesu ključan još jedan vitamin.

Kada unesemo vitamin K2, u obliku aktivne forme, on aktivira važan protein koji doprinosi sprečavanju kalcifikacije u krvnim sudovima, bubrezima, zglobovima. Vitamin K2 aktivira jedan važan protein - osteokalcin. Ovaj protein pomaže da se kalcijum taloži tamo gde smo i želeli: u našim kostima.

Brojne studije pokazuju da vitamini K2 i D3 najbolje rezultate postižu ukoliko se uzimaju zajedno, te da mnogo bolje deluju u kombinaciji nego ukoliko se uzimaju zasebno.

Zbog toga svim svojim pacijentima uvek preporučujem K2D3®

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track