ŠTA ĆE SE DOGODITI AKO PIJETE ALKOHOL UZ ANTIBIOTIKE: Pogoršava stanje imuniteta i onemogućava uspešnu borbu protiv infekcije
Foto: Shutterstock

Pravilna primena lekova je veoma važna

ŠTA ĆE SE DOGODITI AKO PIJETE ALKOHOL UZ ANTIBIOTIKE: Pogoršava stanje imuniteta i onemogućava uspešnu borbu protiv infekcije

Život -

Izbegavanje alkohola dok pijemo antibiotike jedno je od onih logičnih zdravstvenih pravila u koje jednostavno bezuslovno verujemo.

Kada su se pojavili prvi antibiotici, smatrali su se superlekom, a tada razarajuće bolesti (od običnih infekcija pa sve do sifilisa) odjednom su mogle da se izleče za nekoliko dana ili nedelja. Sifilis i ostale polno prenosive bolesti uzrokovane bakterijama takođe su počele uspešno da se leče antibioticima (tada otkrivenim penicilinom), i svi su mogli da izađu i proslave veliki napredak.

Umanjeno dejstvo

Stoga su pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka lekari savetovali svojim pacijentima da ne konzumiraju alkohol tokom terapije kako ne bi donosili loše odluke i širili bolest dok se potpuno ne izleče.

Veliki broj ljudi veruje kako će alkohol smanjiti sposobnost antibiotika da uništi bakterije s kojima se bori - čak 81 odsto pacijenata u jednoj londonskoj bolnici mislio je da je to slučaj. Ali čini se da antibiotici nastavljaju da obavljaju svoju funkciju čak kada se u našem telu pojavi alkohol, međutim, simptomi koje imate mogu se pogoršati.

žena, Alkohol
foto: Shutterstock

Takođe, alkohol može pogoršati stanje vašeg imuniteta, što onemogućava uspešnu borbu protiv infekcije. Problem leži i u činjenici da alkohol sprečava kvalitetan san i smanjuje nivo energije i dehidrira vaše telo, a sve su to važni faktori koji su bitni za potpuni oporavak, nezavisno od toga što će antibiotici nastaviti normalno da deluju.

Pogoršanje nuspojava

Iako će delovanje antibiotika ostati nepromenjeno, neke nuspojave mogu se pojačati kada lekove mešamo s alkoholom. Najčešće nuspojave antibiotika uključuju mučninu, vrtoglavicu, osećaj slabosti i proliv, a sve su to nuspojave i konzumacije alkohola. Stoga ova kombinacija može jednostavno sve da pogorša i zato je treba izbegavati.

vakcina, korona virus, live korona, vakcinacija
foto: Shutterstock

(Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track