MENTALNO ZDRAVLJE UGROŽENO

KORONA IZAZIVA HALUCINACIJE? Zabrinjvajuće ISTRAŽIVANJE - virus prouzrokuje AGRESIVNO ponašanje? (KURIR TELEVIZIJA)

Život -

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti Laza Lazarević doktorka Ivana Stašević Karličić gostovala je u emisiji "Redkcija" na Kurir televiziji, gde je govorila o mentalnom stanju bolesnika koji boluju od virusa.

-Glavni okidač je hipoksija, metabolički poremećaj koji uzrokoje ova teška bolest. Vaši mehanizmi za adaptaciju koji vas održavaju u životu da se narušava morfologija virtalnih organa, a samim tim i mozga. Posledice su i psihološke i organske i one dovode do poremećaja. Ovde je glavni organizam ogrnaska baza, a ne stres - ističe dr Ivana.

Ona dodaje i da je agresivno u autoagresivno ponašanje potpuno očekivana reakcija u poodmakloj fazi bolesti.

-Popuštaju naši homeostatski organizmi, koji vraćaju naš organizam u ravnotežu. Poremeti se barijera između mozga i našeg tela dolazi do rayvoja delirantnog sindroma, koji jeste merilo težine oboljevanja. često se dešava da u najtežim fazama ove bolesti pacijenti postaju i halucinantni i jako uznemireni i onda dolazi do skidanja maske zbog uticaja virusa na mozak. Agresoivno i autoagresivno ponašanje su sasvim normalan reakcija na ovu bolest - kaže dr Ivana Stašević Karličić.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track