KAKO AMERIČKI FDA POMAŽE PRI RAZREŠENJU NEKIH OD NAJVEĆIH NEDOUMICA DANAŠNJICE
Foto: Shutterstock

KAKO AMERIČKI FDA POMAŽE PRI RAZREŠENJU NEKIH OD NAJVEĆIH NEDOUMICA DANAŠNJICE

Život -

Poslednjih dana pažnju svetske i domaće javnosti privukla je vest da je nemačka Vlada kupila 200.000 doza za dva leka koji uspešno leče od koronavirusa. Iako je reč o lekovima koji još nisu odobreni od strane zdravstvenih vlasti Evropske unije, Nemci su se odlučili na ovakav potez zato što je ovu terapiju prethodno odobrila Američka agencija za hranu i lekove (FDA). Tretman je uspešno primenjen i u lečenju bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Iako je FDA u novembru izdala hitno odobrenje za upotrebu ovih lekova, jedna od najrelevantnijih institucija u svetu za oblast javnog zdravlja i u ovom slučaju je ispoštovala „zlatne standarde“, potvrđujući iznova svoj kredibilitet. Naime, istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da upotreba jednog od dva leka smanjuje rizik od zaraze za čak 80 odsto!

To je bio dovoljan argument i Nemcima da, kako bi zaštitili svoje građane, u borbi sa koronom preduzmu dodatne korake, ne čekajući zvanični zahtev za registraciju ovih lekova od strane Evropske agencije za lekove EMA. Ali ovo nije izolovani slučaj. FDA je tokom cele prošle godine svojim odlukama veoma aktivno doprinosila razrešenju nedoumica u oblasti javnog zdravlja.

IQOS
foto: Pixabay

FDA i manje štetne alternative

Tokom prošle godine, FDA je donela još jednu odluku koja predstavlja prekretnicu iz domena javnog zdravlja, budući da je IQOS, elektronski uređaj koji zagreva a ne sagoreva duvan, proglasila proizvodom „modifikovanog“ rizika.

Američke vlasti su tokom 2019. godine, kada se pojavila misteriozna bolest pluća za koju se sumnja da je nastala zbog korišćenja neproverenih tečnosti za e-cigarete i od nepouzdanih proizvođača, u pojedinim državama zabranile upotrebu vejping proizvoda. Kako bi stavila situaciju pod kontrolu, FDA je zatim u februaru prošle godine zabranila i aromatične ukuse za e-cigarete, a potom pozvala sve prozvođače duvanskih i nikotinskih proizvoda da podnesu zahtev za autorizaciju svojih proizvoda.

U međuvremenu je u julu prošle godine FDA donela odluku kojom je potvrdila poverenje pouzdanim alternativama i naučno zasnovanim proizvodima. Nakon gotovo četiri godine i analize više od dva miliona stranica naučnih studija, ova američka agencija je odlučila da IQOS, sistem za zagrevanje a ne sagorevanje duvana koji proizvodi duvanski gigant Filip Moris, svrsta u kategoriju duvanskih proizvoda kod kojih je, prilikom korišćenja, značajno smanjena izloženost štetnim materijama u odnosu na cigarete. U obrazloženju svoje odluke FDA navodi da je upotreba IQOS-a u skladu sa javnim zdravljem, dok je Mič Zeler, direktor Centra za duvanske proizvode pri FDA ukazao da "uređaj može da pomogne punoletnim pušačima da ostave klasične cigarete i smanji njihovu izloženost štetnim materijama, ali samo ukoliko u potpunosti pređu na ovaj proizvod“.

Ovakva odluka FDA unela je optimizam i među eksperte koji zagovaraju koncept „smanjenje štete“, pošto sada vide priliku za sve pušače koji ne žele da prestanu da puše da potraže bolje, naučno zasnovane alternative.

spavanje, nesanica, jastuk
foto: Shutterstock

Uređaj koji pomaže kod hrkanja i apneje

Nedavno odobrenje Američke agencije za hranu i lekove za promociju uređaja koji pomaže kod hrkanja i opstruktivne apneje trebalo bi da pomogne ljudima koji pate od ovih, ne tako bezazlenih i gotovo izvesno najiritantnijih zdravstvenih tegoba.

Iako hrkanje mnogi ne smatraju ozbiljnim zdravstvenim problemom, ono ipak utiče na kvalitet života. Podaci pokazuju da čak 95 odsto ljudi koji hrču remete san i ostalim članovima porodice, a prema rečima stručnjaka, hrkanje može dostići intenzitet od 90 decibela - što je slično slušanju zvuka kosilice ili motocikla.

Hrkanje može dovesti i do ozbiljnog poremećaja – apneje, koji uzrokuje da tokom sna “zaboravljamo da dišemo“ odnosno na trenutke se zaista prestaje sa disanjem. Za apneju je karakterističan prestanak disanja i izrazito smanjenje protoka vazduha kroz disajne puteve tokom spavanja, u trajanju dužem od 10 sekundi. Istraživanja pokazuju da svaki 20 čovek pati od apneje, a ako se ne leči, može uzrokovati ozbiljnije zdravstvene komplikacije, poput glaukoma, srčanog udara, dijabetesa, kancera, kognitivnih poremećaja i poremećaja ponašanja. Očekivanja su da će proizvod koji je FDA odobrila pomoći u ublažavanju tegoba izazvanih ovim poremećajima disanja - jer podaci pokazuju da je njegovo koriščenje doprinelo smanjenju glasnog hrikanja za preko 20 odsto kod 87 pacijenata od ukupno 115 testiranih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track