Najnovije vesti

VISOKI INSTITUT ZA ZDRAVSTVO: Srce strada od KOVIDA, povećana smrtnost od infarkta, a srčani bolesnici treba da se pripaze!
Foto: Shutterstock

stiglo istraživanje

VISOKI INSTITUT ZA ZDRAVSTVO: Srce strada od KOVIDA, povećana smrtnost od infarkta, a srčani bolesnici treba da se pripaze!

Zdravlje

Srce je organ koji je direktno i indirektno najviše ugrožen kovidom 19, piše dnevni list Sanita, koji je namenjen zdravstvenim radnicima.

Za srčane bolesnike mnogo je veći rizik od smrtnog ishoda ukoliko se inficiraju korona virusom, čak 7 od deset preminulih od zaraze su imali srčane probleme.

srce
foto: Profimedia

Prema pisanju lista svake godine u Italiji 240 hiljada osoba umre od posledica srčanih obolenja, a među žrtvama kovida19, najbrojniji su oni koji su imali kardiovaskularne probleme.

Srčani bolesnici inficirani kovidom19 imaju veću verovatnoću da će biti pogođeni povećanom koagulacijom krvi, kao posledica upalnog procesa, i izloženi su vecem riziku od tromboze.

Na indirektne posledice kovida19 na srčane bolesnike ukazuje činjenica da je od početka pandemije u Italiji za 48 procenata smanjen broj pacijenata koji dolaze u bolnicu nakon srčanog udara, jer se plaše da će se zaraziti korona virusom.

Smrtnost od infarkta je sa 4 odsto povećana na 13,7 odsto u vreme pandemije, pokazuje istarživanje čije rezultate objavljuje Visoki institut za zdravstvo. 

srce
foto: Profimedia

(Kurir.rs/Tanjug)

BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...