Najnovije vesti

PRVI ZNAK DIJABETESA, ALERGIJE I KANCERA VIDI SE OVDE! Obratite pažnju na 5 znakova na koje vas upozorava PAZUH
Uporan svrab, a naročito kada je praćen crvenim tačkicama, može da upućuje na gljivično oboljenje kože, Foto: Shutterstock

Područje pazuha često može da vam šalje znakove upozorenja

PRVI ZNAK DIJABETESA, ALERGIJE I KANCERA VIDI SE OVDE! Obratite pažnju na 5 znakova na koje vas upozorava PAZUH

Zdravlje
08:33h

Promene na pazušnoj jami ukazuju na hormonsku neravnotežu, ali i da otkrivaju da nešto nije u redu sa štitnom žlezdom

Područje pazuha često može da vam šalje znakove upozorenja vezane za zdravlje, samo ako obratite pažnju na njih.

Najčešće, promene ispod pazuha ukazuju na hormonsku neravnotežu i probleme s limfom, koji uglavnom nastaju kada se telo bori protiv infekcije. Mnogi od tih signala prolaze neopaženo, a i te kako mogu da otkriju šta se to u telu dešava.

Obratite pažnju na sledećih pet znakova:

pazuh
foto: Shutterstock

Svrab

Iako se najčešće javlja zbog ponovnog rasta dlačica nakon brijanja, uporan svrab, a naročito kada je praćen crvenim tačkicama, može da upućuje na gljivično oboljenje kože. U ovom slučaju se obavezno obratite lekaru.

Osip

Toplo i vlažno područje kao što je pazuh idealno je za gljivične infekcije, koje se manifestuju svrabom i sitnim osipom. S druge strane, osip ispod pazuha može da bude znak alergije.

Bol

Bol u predelu pazuha može da bude usled istezanja ili naprezanja mišića nakon podizanja tereta ili intenzivnog treninga. Ovaj bol je periodičan i obično brzo nestaje. Ako bol ne prolazi, treba se obratiti lekaru, jer može da bude signal teže povrede ili čak tumora limfnog čvora.

pazuh
foto: Shutterstock

Otok i upala

Blagi otok ispod pazuha sličan aknama događa se kada folikul dlake uraste i ona ne može da izađe na površinu, kao i na bilo kojem drugom delu tela gde se uklanjaju dlačice. Ako se ne tretira na vreme i na pravi način, može da dovede do infekcije.

Umesto da iglom i pincetom vadite dlačicu, bolja opcija je da uradite blagi piling koji će skinuti površinski deo kože i osloboditi zarobljenu dlaku.

Ako primetite zadebljanje u predelu pazuha, moguće je da se radi o zapaljenju limfnih čvorova, koje odaje da se telo bori sa infekcijom. Ako zadebljanje ne nestaje nakon nekoliko dana ili nedelja, u pitanju može da bude ozbiljna infekcija ili čak i kancer. U oba slučaja obavezno posetite lekara.

doktorka, lekarski pregled
foto: Shutterstock

Neprijatan miris

Smatramo ga uobičajenim problemom koji rešavamo korišćenjem dezodoransa. Ali, ukoliko je neprijatan miris ispod pazuha izuzetno jak, moguće je da se radi o problemima sa štitnom žlezdom ili hormonalnim promenama. Ako miris podseća na trulo voće ili čak lak za nokte, moguće je da je u pitanju takozvana ketoacidoza, koja se javlja kada telo izgubi sposobnost da prerađuje šećer. Dakle, ako i pored redovne higijene osećate neprijatan i jak miris ispod pazuha, preporučljivo je da posetite lekara, jer postoji mogućnost da se radi o predijabetesu ili čak dijabetesu.

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

Bonus video:

POLEN LESKE I ČEMPRESA VEĆ LETI U VAZDUHU: Nije ni čudo ako vas muče alergije (KURIR TELEVIZIJA)
01:47

POLEN LESKE I ČEMPRESA VEĆ LETI U VAZDUHU: Nije ni čudo ako vas muče alergije (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track