Najnovije vesti

TOPLI I HLADNI GELOVI ZA ZGLOBOVE POMAŽU ILI NE? Stručnjaci dali savete za BOLOVE I OTOK!
Foto: Shutterstock

VREDI LI PROBATI?

TOPLI I HLADNI GELOVI ZA ZGLOBOVE POMAŽU ILI NE? Stručnjaci dali savete za BOLOVE I OTOK!

Zdravlje

Možete li nešto učiniti u vezi sa otokom, bolom i ukočenošću kod artritisa? Možda ste čuli da tople ili hladne obloge mogu pomoći u ublažavanju bolova i pitate se da li je vredno pokušati... 

Ublažavanje bola i primena gelova za lokalnu upotrebu su važni za ljude sa artritisom.

Gel koji hladi je koristan jer može pomoći da se smanje otok i upala. Gel koji greje pomaže u ublažavanju bolova, uključujući lokalizovani bol od artritisa.

Prava kombinacija

Mnogi lekari kod artritisa preporučuju i tople i hladne tretmane koji pomažu u smanjenju upale, ublažavanju bolova i ukočenosti koji dolaze sa artritisom. Moguće su modifikacije tretmana prema individualnim potrebama, ali ukoliko ste uporni, možete pronaći pravu kombinaciju gelova i obloga kako biste što više ublažili bol i olakšali upravljanje artritisom.

Kako tretmani toplim i hladnim pomažu kod bolova kod artritisa?

Tretmani toplotom doprinose širenju krvnih sudova, podstiču cirkulaciju krvi i smanjuju grčeve mišića. Pored toga, kapsaicin kao aktivni sastojak treba da se nalazi u gelu koji greje jer doprinosi smanjenju osećaja bola. Na mestu primene kapsaicin potpomaže cirkulaciju, izazvana toplota „umiruje“ receptore za bol i na taj način dodatno ublažava simptome.

noge, žena
foto: Profimedia

Tretmani hladnim gelovima doprinose ublažavanju otoka sužavanjem krvnih sudova. Hladni tretmani utrnu bolno mesto i pomažu pri smanjenju upale i otoka. Hladne obloge posebno mogu pomoći kod stanja kao što je artritis. Preporučuju se gelovi koji hlade jer mogu pomoći kod bolova i otoka u zglobovima, leđima i mišićima, kod hematoma i loše cirkulacije, kod gihta, artritisa, povreda, iščašenja, istegnuća ligamenata i tetiva.

Neki pacijenti preferiraju gelove koji hlade u odnosu na one koji zagrevaju, dok drugi kažu da imaju najbolje olakšanje kad naizmenično koriste grejanje i hlađenje bolnog mesta.

Zbog toga se topli gelovi uglavnom koriste za zagrevanje zglobova pre bilo koje fizičke aktivnosti, a hladni gelovi nakon vežbanja. Takođe, topli gelovi mogu pomoći ujutro za opuštanje osteoartritičnog kolena, dok se hladni koriste za smanjenje otoka nekoliko sati kasnije. Kombinacija toplog gela u jutarnjim časovima i gela koji hladi nakon nekoliko časova, a zatim ponavljanje ovog procesa nekoliko puta dnevno doprinosi ublažavanju tegoba i daje najbolje rezultate.

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO:

PRITISNITE OVU TAČKU NA TELU AKO SE OSEĆATE UZNEMIRENO: Dodir ublažava stres, donosi mir, zdravlje i dobru energiju (VIDEO)
00:17

PRITISNITE OVU TAČKU NA TELU AKO SE OSEĆATE UZNEMIRENO: Dodir ublažava stres, donosi mir, zdravlje i dobru energiju (VIDEO)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...