MUČI VAS GLAVOBOLJA? Razlog nesnosnog bola mogu biti i ODREĐENE namirnice!
Foto: Shutterstock

OKIDAČI ZA MIGRENU

MUČI VAS GLAVOBOLJA? Razlog nesnosnog bola mogu biti i ODREĐENE namirnice!

Život -

Kisela hrana, alkohol, kineska hrana, čokolada, viršle i luk samo su neki od okidača za migrene

Za određene namirnice veruje se da uzrokuju čak 30 odsto migrena i glavobolja. Stoga je vrlo važno da pazite šta i kako jedete. Ako patite od čestih glavobolja, izbegavajte hranu koja je potencijalno podstiče.

Kisela hrana

Namirnice koje su ukiseljene, fermentirane ili na neki drugi način marinirane neretko sadrže monosodijum-glutamat, poznat i kao MSG. MSG je pojačivač ukusa za koji se pokazalo da podstiče i aktivira migrene. Iako Američka uprava za hranu i lekove tvrdi da je MSG siguran, njegovi efekti su i dalje sporni.

Čokolada

Čokolada sadrži kofein, baš kao i gazirani sokovi, čaj, kafa i energetska pića. U malim dozama, kofein u namirnicama i pićima može da pojača budnost. Osim toga, kofein može da pomogne u apsorpciji lekova protiv bolova, pa tako i lekova protiv glavobolje. Ali visoke doze kofeina, kakve imaju, na primer, energetska pića, mogu da uzrokuju razdražljivost, nesanicu i migrene. Osim toga, dugoročno konzumiranje kofeina može da stvori hemijsku toleranciju u telu, a ako se naglo prestane sa konzumiranjem kofeina, to može izazvati migrene.

Dijetni gazirani sokovi

Brojni dijetni sokovi, grickalice i niskokalorične poslastice sadrže veštački šećer aspartam. Ova zamena za šećer povezana je s glavoboljama i migrenom, naročito kod ljudi koji ga konzumiraju tokom dužeg razdoblja.

glavobolja, uzrok glavobolje
foto: Shutterstock

Luk

Ne samo da zbog rezanja luka možete da prolijete suze već nakon njegovog konzumiranja možete da dobijete i glavobolju, jer i luk sadrži tiramin.

glavobolja, uzrok glavobolje
foto: Shutterstock

Kineska hrana

MSG se uobičajeno dodaje u azijsku hranu, posebno kinesku, kao sredstvo za poboljšanje ukusa. Ostale namirnice koje mogu da sadrže MSG: smrznuta hrana, prerađena hrana, začini i konzervirano povrće. Zbog kontroverzi u vezi s MSG, proizvođači hrane su dužni da ga navedu na etiketi.

Preskakanje obroka

Preskakanje obroka može izazvati smanjenje nivoa šećera u krvi, što na kraju može da izazove migrenu. Ako ste i skloni, jedite redovne obroke, te uravnoteženu količinu voća i povrća, cele žitarice i nemasno meso, tako da telo ne ostane gladno pre sledećeg obroka.

glavobolja, uzrok glavobolje
foto: Shutterstock

Alkohol

Crveno vino može da bude povezano s pojačanim migrenama, ali i pivo i belo vino mogu da uzrokuju ozbiljne glavobolje. Naime, i pivo i vino sadrže tiramin. Takođe, alkohol povećava dotok krvi u mozak, što može izazvati migrenu ili pojačati efekte postojeće migrene.

Viršle

Mnogi brendovi viršli, salama, kobasica, mesnog doručka i feferona obično sadrže tiramin. Ove namirnice obično sadrže konzervans natrijum-nitrat, što može u brojnim slučajevima da bude okidač migrenama.

BONUS VIDEO:

01:47

POLEN LESKE I ČEMPRESA VEĆ LETI U VAZDUHU: Nije ni čudo ako vas muče alergije (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track