Najnovije vesti

STRUČNJACI OTKRILI DA LI SE KAFA I ČAJ RAČUNAJU KAO UNOS TEČNOSTI: Odgovor je poprilično iznenađujuć i POLOVIČAN!
Foto: Profimedia

dobro je znati

STRUČNJACI OTKRILI DA LI SE KAFA I ČAJ RAČUNAJU KAO UNOS TEČNOSTI: Odgovor je poprilično iznenađujuć i POLOVIČAN!

Zdravlje

Održavanje hidratacije presudno je za celokupno zdravlje, a obična voda je najbolji način za to. Dakle, ako se kafa i čaj pripremaju sa vodom, mogu li se oni uračunati u vaš dnevni unos vode ili jednostavno samo dehidriraju?

- Zbog kofeina kafa je i prirodni diuretik i stimulans bešike. Čaj ima sličan učinak - kaže urolog Vanita Sima-Čiang.

Iako je to istina, diuretički učinci su blagi, a istraživanja pokazuju da kafa i čaj - uprkos uobičajenim zabludama - zapravo ne dehidriraju kada se konzumiraju umereno.

čaj
foto: Profimedia

Iako šolja kafe nije hidratantna kao čaša vode, može se računati u vaš dnevni unos tečnosti.

- Budući da deluje kao diuretik, kafu bih brojala otprilike upola manje tečnosti, koliko zapravo jeste. Na primer, jedna šolja kafe računa se kao pola šolje vode - objašnjava doktorka Ketrin Valdrop.

Ipak, ispijanje više šolja kafe ili čaja bez vode moglo bi se završiti dehidratacijom.

- Šolja kafe neće vas toliko dehidrirati, ali mnogo njih bez unosa vode uz to hoće - kaže dr Sc. Bindija Gandi.

kafa
foto: Profimedia

Suve, ispucale usne mogu biti znak da ste preterali, prethodno je objasnio gastroenterolog Vil Bulsievic. Ostali znakovi dehidratacije uključuju tamnožutu mokraću i nedovoljnu potrebu za mokrenjem.

Većina čajeva sadrži kofein, ali znatno manje od kafe. Stoga Valdrop većinu čajeva sa kofeinom broji kao tri četvrtine količine vode. Biljni čajevi, međutim, ne sadrže kofein i po njenim bi merilima bili jednaki punoj šolji vode.

magnezijum, voda
foto: Shutterstock

Iako se ove brojke ne temelje na tačnoj nauci, Valdrop kaže da se mogu koristiti kao opšte smernice kako bi se osiguralo da je unos tečnosti dovoljan.

Različite vrste kafe i čajeva različito će uticati na nivo hidratacije. Na primer, crna kafa ili čaj biće manje hidratantni od bele kafe ili šolje čaja sa mlekom ili mnogo šećera ili zaslađivača poput meda, kaže Gandi.

Iako se možda ne čini da bi mleko bilo dobar izvor hidratacije, u nekim je studijama dokazano da potiče rehidrataciju nakon vežbanja - čak i uspešnije od nekih sportskih napitaka. Pokušajte da zadržite mlečne napitke nezaslađene, jer slatka pića mogu dovesti do dehidratacije brže od nezaslađenih pića.

Ukupno gledajući, kafa i čaj ne moraju se nužno suprotstaviti hidrataciji kako su mnogi nekad verovali da hoće, kaže Gandi. Vaše telo će apsorbirati tečnost koju konzumirate putem čajeva i kafe kao hidrataciju.

kafa
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Mindbodygreen)

BONUS VIDEO:

UZNEMIRUJUĆI VIDEO! HAOSU HRVATSKOJ, Manuel optužuje: Moja žena Morena je pukla, pije i drogira se otkako je sa Čabarkapom!
03:44

UZNEMIRUJUĆI VIDEO! HAOSU HRVATSKOJ, Manuel optužuje: Moja žena Morena je pukla, pije i drogira se otkako je sa Čabarkapom!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...