Najnovije vesti

Psiholog Dragica Mihailović o Miljani Kulić
00:33

Psiholog Dragica Mihailović o Miljani Kulić

PULS SRBIJE

MILJANA KULIĆ JE ISKORISTILA POREMEĆAJ I UNOVČILA GA! Psiholog o PROGONITELJIMA za KURIR TV: To su emotivno nestabilni ljudi!

Zdravlje
16:53h

Psiholog Dragica Mihailović  bila je gošća današnjeg izdanja emisije "Puls Srbije" na Kurir televiziji i tom prilikom govorila je o uhođenju i opsesivnom praćenju poznatih ličnosti. 

Dragica Mihailovic
foto: Kurir

- Prvi zakon o progoniteljima donet je tek devedestih. Izgubila se granica između "ja" i "drugi". Njima trebaju pratioci, fanovi. Oni sami treba da postave granicu, šta im prija i dokle idu sa nekim. Postoji erotomanija, poremećaj gde se progonitelj zaljubljuje u javnu ličnost. To je psihološki poremećaj sa tim osobama treba raditi. S druge strane možemo govoriti kad obožavatelj daje mnogo pažnje. Kad javna ličnost primeti da se progonitelj pojavljuje, to znači da je granica pređena. 

- Progonitelj prolazi kroz tri faze. Prva faza je obožavanje, druga je kontakt sa poznatom osobom, ako ne dobije odgovor dolazi do treće faze - besa. Tada žrtva treba da traži zabranu prilasku, nema toga što bi žrtva mogla da uradi da ga smiri. Savet je obratiti se nadležnim institucijama. Zakon je do 10 godina, ako je došlo do fizičke povrede. Progonitelj treba da radi sa psihologom ili psihijatrom. To su osobe koje su emotivno nestabilne, usamljene, i na taj način žele da nadomeste nedostatke. 

Psiholog je govorila i kako je žrtvama:

- U glavi je sigurno haos, oni često menjaju adrese, telefone. Često se povlače u sebe, gube partnere. Menjaju ishranu, upadaju u paranoju, depresiju. 

Dragica Mihailovic
foto: Kurir

Neretko se dešavalo da progonitelji ubiju svoje žrtve:

- To je treća faza, kad progonitelj fizički ugrozi žrtvu. Fanovi znaju da borave u kući. Mnogo je lakše ako progonitelj ima porodicu, prijatelje, koje će da ga prijave za pomoć. Progonitelji su u početku ljubazni, puni ljubavi. Onda osobu bude sramota da prijavi. Nisu samo javne ličnosti, žrtva može biti bilo ko. Progonitelj može biti obična osoba. U filmu "Fatalna privlačnost" nije velika ljubav, već bivša devojka progoni bivšeg momka. 

Dragica je iznela svoje mišljenje o Miljani Kulić, koja je dugo progonila poznate pevače:

- Mislim da je simpatično. Mislim da je Miljana Kulić priznala da ima terapiju i da se bori sa tim. Nije naivno, znamo šta je sve radila. Ona je to iskoristila da unovči - rekla je Dragica u Pulsu Srbije. 

OVDE MOŽETE PRATITI KURIR TELEVIZIJU UŽIVO. 

Kurir.rs/S.M.

BONUS VIDEO:

MILJANA KULIĆ DA SE UGLEDA NA SESTRU! Em je zgodna, em snažna
00:44

MILJANA KULIĆ DA SE UGLEDA NA SESTRU! Em je zgodna, em snažna

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...