OVO JE GLAVNA RAZLIKA IZMEĐU KOVIDA I KLASIČNE MIGRENE! Obratite pažnju na ova DVA SIMPTOMA koja nemaju veze sa koronom
Foto: Profimedia

istraživanje

OVO JE GLAVNA RAZLIKA IZMEĐU KOVIDA I KLASIČNE MIGRENE! Obratite pažnju na ova DVA SIMPTOMA koja nemaju veze sa koronom

Život -

Prema poslednjim istraživanjima glavobolju koja je povezana sa kovidom-19 karakterišu je umeren ili snažan intenzitet, pacijenti osećaju pulsiranje ili pritiskanje na slepočnicama, a glavobolja se pogoršava kada pokušate da se sagnete.

Takođe, istraživanja su pokazala da se glavobolja javlja kod 11 do 34 odsto pacijenata koji su hospitalizovani zbog kovida-19.

Ove procene potvrdila je i Svetska zdravstvena organizacija i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u čijem izveštaju piše da je glavobolja češći simptom kod osoba mlađih od 65 godina. I da se od 55.000 potvrđenih slučajeva glavobolja javlja kod 13,6 odsto pacijnata.

Suštinska razlika je u tome što se kod klasične migrene javlja osetljivost na zvuk i svetlo, što sa kovid glavoboljom nije slučaj. Takođe, kovid glavobolju obično prati i povišena temperatura, što sa migrenom, klaster ili tenzionom glavoboljom nije slučaj.

Ako imate glavobolju, a strahujete da ste se možda zarazili korona virusom, prvo izmerite temperaturu i pokušajte da tačno detektujete ostale simptome.

Ako vam ne smeta svetlost, a uz to imate i jezu, bolove u mišićima, obavezno se testirajte.

Mađarska, korona, vakcinacija
foto: EPA/Peter Komka

kurir.rs/Healthline

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track