LEKOVITA SVOJSTVA ZELENOG PRAHA: Mača čaj se čuva na poseban način, a pomaže u mršavljenju i detoksikaciji
Foto: Shutterstock

Bogat nutrijentima

LEKOVITA SVOJSTVA ZELENOG PRAHA: Mača čaj se čuva na poseban način, a pomaže u mršavljenju i detoksikaciji

Život -

Napravljen je posebnom tehnikom od lišća zelenog čaja. Bogat je nutrijentima
i materijama koje imaju antioksidativno dejstvo

Mača čaj se priprema sušenjem i mlevenjem listova biljke Camelia sinensis, od koje se pripremaju zeleni, crni i drugi čajevi. Pošto se pravi od celog lista, koncentracija nutrijenata u mača mešavini je mnogo viša nego u drugim vrstama čaja. Smatra se da bi trebalo popiti 10 šoljica običnog zelenog čaja kako bi se dobili benefiti iz samo jedne šoljice mače.

Kako se čuva?

Izuzetno je važno kako čuvate maču. Budući da je veoma reaktivna, mača ne bi trebalo da se čuva u providnim, staklenim teglama, gde može doći u kontakt sa vazduhom. Bolje je koristiti lagane limene konzerve koje se dobro zatvaraju. Takođe, preporuka je da se pije do godinu dana nakon što je ubrana jer lako reaguje i brzo stari.

Zašto je koristan?

Borba protiv slobodnih radikala - u poređenju s drugim vrstama čaja, mača ima tri puta više antioksidansa, posebno katehina, koji se smatra efikasnim u prevenciji mnogih bolesti, kao i antiejdžingu.

Poboljšava koncentraciju i smanjuje anksioznost - zbog ovih osobina mača je vekovima omiljeno piće budističkih monaha. Naučnici smatraju da ona ima ova svojstva zahvaljujući L-teaninu - aminokiselini koja pojačava alfa-talase, koji proizvode u mozgu umirujuće dejstvo. Upravo L-teanin je taj koji donekle neutrališe stimulativno dejstvo kofeina.

Odličan za detoksikaciju - zeleno lišće mače sadrži hlorofil koji pomaže pri izbacivanju štetnih hemikalija i metala iz tela. Mača sadrži pet puta više hlorofila od običnog zelenog čaja zato što raste samo u hladu - sve biljke koje rastu u senci moraju da proizvode više hlorofila kako bi kompenzovale nedostatak sunčeve svetlosti.

Pomaže u mršavljenju - mača povećava brzinu kojom telo troši kalorije tako što ubrzava termogenezu (proces proizvodnje toplote), a ovo postiže bez štetnih pratećih efekata koje, na primer, imaju lekovi za gubljenje težine: mača ne ubrzava puls, ne izaziva nervozu, iritabilnost ili aksioznost.

Blagodeti

Lekovita svojstva zelenog praha:

  • l sadrži mnogo antioksidansa koji štite ćelije od oštećenja
  • l pospešuje stopu metabolizma
  • l smiruje um i opušta telo
  • l bogat je vlaknima, hlorofilom i vitaminima
  • l podiže raspoloženje i može pojačati koncentraciju
  • l bogat je vitaminom C, selenom, hromom, cinkom i magnezijumom
  • l trenutno smanjuje holesterol i šećer u krvi
  • l alternativa kafi bez osećaja nervoze

ekipa kurira

Bonus video:

01:42

ČAJ KOJI RASTE SAMO NA RTNJU: Afrodizijak, dobar za disanje, raspoloženje (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track