SPREČITE POJAVU HEMOROIDA: Najčešće su povezani sa zatvorom, NAJVAŽNIJA JE ZDRAVA ISHRANA
Foto: Shutterstock

Neprijatan problem

SPREČITE POJAVU HEMOROIDA: Najčešće su povezani sa zatvorom, NAJVAŽNIJA JE ZDRAVA ISHRANA

Život -

Pravilna ishrana, izbegavanje dugotrajnog sedenja i unos dovoljne količine tečnosti mogu vam pomoći u borbi protiv šuljeva. Hemoroidi su najčešće povezani sa zatvorom, te je veoma bitna zdrava i pravilna ishrana

Hemoroidi ili šuljevi su otečene, proširene vene na analnom otvoru i zadnjem delu creva. Međutim, problem nastaje kada počnu prekomerno da se pune, te stvaraju neugodne simptome. Pored toga, izazivaju i bol.

Koji su simptomi hemoroida?

Mnoge ljude je sramota da pričaju o ovom problemu, ali veoma je važno na vreme reagovati. Postoje unutrašnji, u zadnjem delu probavnog trakta, odnosno u analnom otvoru, i spoljašnji hemoroidi, u zadnjem delu debelog creva, odnosno rektumu.

Ko boluje od hemoroidalne bolesti?

Češće pogađa žene, ali se javlja i kod muškarca, a Nacionalni institut za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti iz Amerike smatra da ih više od sedam odsto dobije najmanje jednom u životu.

trudnica, trudnički stomak
foto: Shutterstock

Učestali su kod trudnica, najčešće se javljaju u drugom i trećem tromesečju zbog hormonalnih promena, pritiska na matericu, promena u protoku krvi, ali i zatvora. Najčešće se u potpunosti izleče posle porođaja.

Takođe, ova bolest pogađa i sve one koji dugo sede. Uzrok nastanka hemoroida mogu biti analne infekcije, loše prehrambene navike, hronični zatvor, dijareja i genetika. Ako su vam roditelji imali problema s hemoroidima, velika je verovatnoća da i vi obolite. Tome doprinose učestalo napinjanje u kupatilu, podizanje teškog tereta i neadekvatna ishrana, poput ljute i začinjene hrane.

Kako ih sprečiti?

Hemoroidi su najčešće povezani sa zatvorom, te je veoma bitna zdrava i pravilna ishrana. Dnevno treba pojesti barem jedan kuvani obrok, ali vodite računa da ne bude vruć, prehladan, presladak ili prekiseo.

viljuška, viljuške
foto: Shutterstock

U jelovnik bi trebalo da uvrstite voće bogato flavonoidima, poput bobičastog voća, jer obiluje bioflavonoidima koji jačaju vene i umanjuju nabreknutost krvnih sudova, kao i bakterije mlečne kiseline, koje deluju pozitivno na rad creva, dobre su za probavu i sprečavaju nastanak zatvora. Trudnicama se preporučuje uzimanje kantarionovog ulja zbog analgetskih i antibakterijskih svojstava. Na taj način će se smanjiti otok i rana će brzo zarasti.

Konzumiranje najmanje dva litra tečnosti dnevno odlična je prevencija nastanka hemoroida. Takođe, izbegavajte kafu, čaj ili alkohol, a veoma važno je i da izbegavate dugotrajno sedenje. Zato, kako biste sprečili ovu neprijatnu bolest, potrebno je da što više šetate.

Kurir.rss/E.K.

Bonus video:

01:28

SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track