Najnovije vesti

SVAKI PUT KADA JE SREĆNA, DESI JOJ SE UŽAS: Megan ne sme da gleda KOMEDIJE, ako se samo NASMEJE zaboravi da ima DEVOJKU
Foto: Printscreen/Instagram

neurološki poremećaj

SVAKI PUT KADA JE SREĆNA, DESI JOJ SE UŽAS: Megan ne sme da gleda KOMEDIJE, ako se samo NASMEJE zaboravi da ima DEVOJKU

Zdravlje
09:32h

Megan Džekson (21) pati od retkog poremećaja - nakon što je pre pet godina razvila funkcionalni neurološki poremećaj (FND), ima napade koji joj brišu pamćenje svaki put kada je previše srećna ili se smeje.

Ovaj poremećaj utiče na svaki aspekt njenog života, što znači i da su joj najjednostavnije stvari, poput gledanja humorističke serije, strogo zabranjene, a ne sme ni da dobije iznenađujuće vesti jer joj one mogu uzrokovati ozbiljne nedostatke pamćenja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝐌𝐉 (@megjacks_)

Njena devojka, Tara Sorkin (22), morala je da piše dnevnik za Megan i da joj pokazuje slike ili pušta njihove omiljene pesme kako bi joj pomogla da se seti.

Mnoge njihove najsrećnije trenutke pokvario je Meganin poremećaj, budući da ih je ona sve zaboravila.

Sada je Megan pokrenula GoFundMe stranicu u nadi da će skupiti dovoljno novca kako bi rešila svoj problem.

- Jako je depresivno. Svaki dan imam napade. Samo se nasmejem i odmah imam napad. To utiče na svaki deo mog života. Mogu se nositi s napadima jer stvarno nemam pojma šta se događa kad se događaju, ali tu je i gubitak memorije. Ponekad zaboravim ko mi je devojka i to je zastrašujuće. Ponekad zaboravim članove porodice. Kao da mi pamćenje propada - ispričala je Megan.

Kad je napunila 17 godina, Megan je puno vremena provodila u hitnoj službi zajedno s majkom, jer je trpela i do 35 napada dnevno, a neki su je ostavili bez mogućnosti da hoda i priča.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝐌𝐉 (@megjacks_)

Nakon posete neurologu, dijagnostifikovan joj je poremećaj FND i ponuđena je kognitivna bihevioralna terapija, ali ubrzo je shvatila da neće delovati jer je zaboravila da je uopšte imala terapiju.

Sada želi da pomogne drugim osobama da shvate šta je njen poremećaj, ali i pomoći drugima koji pate od njega. Zato je pokrenula TikTok profil na kojima često deli sadržaj vezan za njen poremećaj.

- Kad gledate moje društvene mreže, mislite da sam uobičajena devojka koja izlazi s prijateljima i putuje po svetu, ali u stvarnosti sam invalid. Ne mogu da vozim, ne mogu sama nigde da idem... Želim da se što više ljudi osvesti o skrivenim invaliditetima. Želim biti glas drugima koji prolaze kroz ono što jesam. To mi je dalo svrhu - objasnila je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝐌𝐉 (@megjacks_)

kurir.rs

Bonus video:

Vesna de Vinča u Pulsu Srbije otkrila da misica ima koronu
01:26

Vesna de Vinča u Pulsu Srbije otkrila da misica ima koronu

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...