Neodložni pozivi na mokrenje signaliziraju problem s prostatom
Foto: Promo

Neodložni pozivi na mokrenje signaliziraju problem s prostatom

Život -

Šum tekuće vode ili čekanje pred zaključanim vratima naglo pojačava potrebu za mokrenjem kod muškaraca sa uvećanom prostatom. Desi im se čak i da ispuste urin pre nego li stignu do toaleta.

Kako se stiže dotle? Posle 50. godine prostata počinje polako da raste. Taj proces ne zavisi od opšteg zdravstvenog stanja muškarca, ali je povezan sa starenjem, te je samim tim povećanje prostate proces koji je individualan za svakog muškarca. Mnogi se osećaju da su u dobroj fizičkoj formi, pa ih u početku postojanje nekih od urinarnih poremećaja ne zabrinjava, već se navikavaju na to. Međutim, s vremenom ti problemi ne nestaju, već su sve izraženiji u svakodnevnom životu jednog muškarca.

Koji su to karakteristični problemi kada prostata počne da se uvećava?

  • Odložen ili otežan početak mokrenja.
  • Prekidanje i ponovno započinjanje mokrenja.
  • Mlaz urina se stanjuje i smanjuje svoj luk.
  • Česti nagoni, uključujući i tokom noći.

Kakvo je objašnjenje sa medicinske tačke gledišta? Žlezda prostate povezuje bešiku (gde se skladišti urin) sa mokraćnim kanalom (kroz koji se on ispušta). Uvećana prostata pritiska okolne organe i narušava im anatomiju. Pritiskajući bešiku smanjuje joj kapacitet, te se muškarcu povećava broj poziva na mokrenje. Istovremeno, on ne uspeva da isprazni bešiku u potpunosti i zadržava se rezidualni urin.

Šta muškarac radi? Obavezno razgleda i pogledom traži toalet u svojoj blizini. Sve vreme provodi napeto iščekivajući kada će uslediti sledeći poziv na mokrenje. Izbegava duge šetnje i smanjuje konzumaciju pića i tečne hrane kad je izvan kuće.

Šta je rešenje? Konsultacija sa specijalistom urologije koji će postaviti dijagnozu na osnovu ehografskih i laboratorijskih ispitivanja. U početnoj fazi, primena lekova dovoljna je za vraćanje normalnoj svakodnevici. Ukoliko se stanje pogorša i dođe do teških urinarnih poremećaja ili postavljanja katetera, nalaže se operativno lečenje. U Srbiji muškarcima je dostupno lasersko isparavanje prostate.

Kod nas samo specijalisti Laser Meda rade s ovim maksimalno usavršenim laserskim sistemom – Tulijumom od 200 vati, koji ima vodeće pokazatelje snage i preciznosti. Laserska energija brzo uklanja suvišno tkivo i omogućava nesmetano oticanje urina iz mokraćne bešike kroz uretru. Mlaz je ponovo neisprekidan, a mokrenje bez poteškoća. Eliminiše se zadržavanje rezidualnog urina. Noćna ustajanja se smanjuju. A muškarci koji nose trajni kateter oslobađaju ga se zauvek.

U LASER MEDu Beograd PO CENI KONSULTACIJE radi se KOMPLETAN PREGLED PROSTATE, koji obuhvata: konsultaciju sa urologom, merenje obima prostate, merenje rezidualnog urina, tumor marker PSA.

LASER MED - 4 filijale u Bugarskoj i Srbiji, prvoklasna tehnika i 10-godišnje iskustvo u laserskoj hirurgiji prostate.

tel. 011 7 357 357

mob. 069 5 357 357

www.lasermed.rs

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track