MUČI VAS NESANICA? ZASPITE ZA SAMO 2 MINUTA: Koriste ga vojni piloti, pomaže i onima koji su pod VELIKIM STRESOM
Foto: Profimedia

za samo 120 sekundi

MUČI VAS NESANICA? ZASPITE ZA SAMO 2 MINUTA: Koriste ga vojni piloti, pomaže i onima koji su pod VELIKIM STRESOM

Život -

Američki vojni piloti su u stanju da zaspe za samo 2 minuta. Oni znaju metodu koja im omogućava da se opuste i da budu smireni i u najtežim momentima.

spavanje, san, miran san, loš san, noćne more
foto: Profimedia

Tokom Drugog svetskog rata, američka vojska primetila je da piloti prave fatalne greške zbog nedostatka sna. Problem je rešio čuveni trener i pilot koji je svojevremeno izumeo sistem vežbi za opuštanje sportista. Nakon samo šest nedelja treninga i 96 odsto pilota je naučilo da zaspi za bukvalno dva minuta, iako su bili pod stresom.

Još davne 1981. godine izdana je knjiga Opusti se i pobedi: Pobednički efekat u kojoj je autor prvi put pisao o metodi za spavanje koju koristi američka vojska, za koju se smatra da može da pomogne svakome da nakon šest nedelja vežbe zaspi za manje od 120 sekundi.

Nesanica, Buđenje, Spavanje
foto: Profimedia

Korak 1

Pronađite udoban položaj . Ako ste već u krevetu, možete da preskočite ovaj korak. U suprotnom (na primer, u automobilu) odaberite najudobniji mogući položaj – sedite, raširite kolena, stavite ruke na bokove, spustite bradu.

Korak 2

Opustite lice. Ljudsko lice sastoji se od 43 mišića koji zapravo ukazuju na stres koji telo proživljava. Zato zatvorite oči, opustite čelo, obraze, jezik i vilicu (lagano otvorite usta). Primetićete da vam disanje postaje sporije. Uverite se da su i vaše oči opuštene – nijedan od 6 mišića u očnoj duplji ne sme biti napet.

Korak 3

Opustite ramena. Osetite njihovu težinu i pustite ih da potpuno padnu. Opustite zadnji deo vrata. Udahnite duboko i polako izdahnite oslobađajući preostalu napetost (kod većine ljudi se nakuplja u ramenima, vratu i vilici).

Korak 4

Sada pređite na ruke: osetite kako postaju teške i opustite se. Za dešnjake je bolje da se prvo fokusiraju na desni biceps, a za levoruke na levi. Ako ne možete da opustite mišić, snažno ga napnite i pokušajte ponovo.

spavanje, san, nesanica
foto: Profimedia

Postoji nekoliko načina da se um raščisti. Zamislite da tokom toplog prolećnog dana ležite u čamcu koji plovi jezerom i gledate u nebo. Ili zamislite da ležite u velikoj ležaljci i gde god da pogledate je mrak. Ne dozvolite da druge misli ometaju sliku koju ste stvorili u glavi. Samo se koncentrišite na nju i zadržite je 10 sekundi. Drugi način je da jednostavno ponavljate: „Ne razmišljaj, ne razmišljaj, ne razmišljaj…“.

Korak 5

Opustite noge. Osetite kako vam se opušta desni kvadriceps (mišić kuka) i postaje težak. Zatim ponovite ovo sa desnom stranom tela, pređite na skočne zglobove i stopala, i pa se vratite na levu stranu

Korak 6

Pročistite misli na 10 sekundi. Sada kada ste potpuno opustili telo, preostaje samo da „isključite“ mozak. Izuzetno je važno da izbegavate bilo kakve misli koje podrazumevaju kretanje (poput: „Moram sutra da vodim dete u školu“) – one nehotice izazivaju mikrokontrakcije u nekim mišićima.

I to je to! Za bukvalno 120 sekundi vi ćete utonuti u san. Ukoliko vam nije uspelo „iz prve“, probajte ponovo, ubrzo ćete savladati vežbu i moći ćete da se uspavate u bilo kojoj situaciji.

spavanje, san, nesanica
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Daily mail)

Bonus video:

00:10

MIKI MILANE ORI SE DO MALDIVA! Sanja Marinković objavila hit snimak sa luksuzne destinacije, pa pokazala kako ĐUSKA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track