Najnovije vesti

TRAJNA ŠMINKA, FILERI, TETOVIRANJE, PIRSING: Sve može da izazove OPASNU BOLEST ako se u salonima ne sprovodi ova važna procedura
Foto: Profimedia

oprezno

TRAJNA ŠMINKA, FILERI, TETOVIRANJE, PIRSING: Sve može da izazove OPASNU BOLEST ako se u salonima ne sprovodi ova važna procedura

Zdravlje
10:10h

Ako prilikom kozmetičkih usluga tokom kojih se koža ubada radi unošenja filera, kolagena, boje za tetoviranje i trajne šminke, pribor nije adekvatno sterilisan, postoji veliki rizik da se zarazite hepatitisom B i C.

Najveći rizik za prenošenje virusa hepatitisa B i C, zbog velike koncentracije virusa, predstavlja kontakt s krvlju inficirane osobe, mada se virus nalazi i u ostalim ljudskim telesnim tečnostima. Svaka osoba može u određenim okolnostima da se inficira nekim od ovih virusa, ali ipak postoje grupe ljudi koje su pod povećanim rizikom usled tetovaža i pirsinga, razmene pribora za ličnu higijenu poput brijača i četkica za zube, korišćenja nesterilnog pribora za injektiranje droga, medicinskih intervencija obavljenih nesterilisanim instrumentima, nezaštićenih seksualnih odnosa, odnosno odnosa bez upotrebe kondoma.

- Virusi hepatitisa B i C spadaju u grupu krvnoprenosivih infekcija, te se pažnja u kozmetičkim salonima treba usmeriti na pravilnu sterilizaciju pribora. Sterilizacija predstavlja ubijanje ili uklanjanje svih živih organizama, vegetativnih oblika bakterija, spora, toksina (osim endotoksina), virusa, gljivica i parazita - objašnjava dr Violeta Rakić, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

pirsing
foto: Profimedia

Tetoviranje i pirsing najrizičniji

Poslednjih godina se, kaže sagovornica, masovnije koriste određeni kozmetički tretmani kao što su tetovaže kože i obrva, pirsing, kao i druge kozmetičke usluge.

- Posebnu pažnju treba obratiti prilikom obavljanja kozmetičkih usluga tokom kojih se pojavljuju vidljivi tragovi krvi, odnosno obratiti pažnju da li se pružene usluge obavljaju sterilnim priborom, kao i da li osoba koja pruža uslugu koristi adekvatnu ličnu opremu (npr. rukavice za jednokratnu upotrebu). Dakle, svaka kozmetička usluga tokom koje se ubada koža, kao što je slučaj kod tetoviranja, pirsinga delova tela (lice, usne) ili mezoterapije radi unošenja određenih supstanci (fileri, kolagen, boje za tetoviranje, trajna šminka) mora biti urađena priborom koji je, ako nije za jednokratnu upotrebu, adekvatno sterilisan. Takođe, i rastvor koji se koristi za ubrizgavanje mora biti u pojedinačnom pakovanju - navodi doktorka.

Prilikom pružanja kozmetičkih usluga i njihovog korišćenja veća je odgovornost pružaoca usluga.

- S druge strane, osobine virusa hepatitisa B i C upućuju nas kao korisnike usluga da obratimo pažnju ne samo na cenu pružene kozmetičke usluge već i na kvalitet iste.

Hepatitis B

  •  Veoma je otporan
  • Preživljava u spoljašnjoj sredini i do 7 dana
  • Ne ubija ga temperatura od 100 ºC, već dva sata suve sterilizacije na 160–180 ºC

Hepatitis C

  • Otporan je na niske temperature
  • Na sobnoj temperaturi preživljava 2–3 dana
  • Uništava ga izlaganje temperaturi od 65 ºC duže od pola sata
pirsing
foto: Profimedia

 kurir.rs/blic žena

Bonus video:

Porodični psiholog o posledicama nasilja
03:09

Porodični psiholog o posledicama nasilja

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...