Najnovije vesti

IMATE PROBLEM SA UMOROM, ZABORAVLJANJEM I SPORIJIM RADOM SRCA? Recept za dugovečnost je JOD, evo u kojoj hrani se NALAZI!
Foto: Profimedia

STUDIJA DOKAZUJE

IMATE PROBLEM SA UMOROM, ZABORAVLJANJEM I SPORIJIM RADOM SRCA? Recept za dugovečnost je JOD, evo u kojoj hrani se NALAZI!

Zdravlje

Rezultati studije Randers-Skagen objavljene na sajtu "The National Center for Biotechnology Information", dokazuju da je ishrana bogata jodom direktno povezana sa dugovečnošću kod starijih ljudi.

Ispitanici su praćeni 20 godina. Sadržaj joda u vodi u Skagenu je 70 puta veći nego u Randersu (139 mikrograma naspram 2 mikrograma).

Smrtnost je praćena do 2017. godine. Život u Skagenu prepunom joda upućuje na duži životni vek njegovih stanovnika. Život u sredini bogatoj jodom može biti ključ za dugovečnost.

So, Morska So
foto: Profimedia

Odavno je poznato da jod ubija viruse i bakterije. Ono što mnogi ne znaju jeste da je jod esencijalni mineral koji naše telo ne može proizvesti, zato mora biti obavezan u svakodnevnoj ishrani. Najviše ga ima u algama, morskoj ribi i kuhinjskoj soli. On smanjuje oksidativni stres (slobodne radikale) koji nastaju u imunološkoj borbi organizma, a imunološki sistem zavisi od pravilnog metabolizma.

Za metabolizam je odgovorna štitasta zlezda, a upravo je JOD njeno gorivo. Posledice nedostatka joda mogu biti umor, depresija, slaba koncentracija. Ovo su pokazatelji da imate problem s nedostatkom joda: osećate se umorno, počeli ste da zaboravljate, depresivni ste i anksiozni, srce sporije kuca.

Problemi sa štitnjačom mogu imitirati brojne psihijatrijske poremećaje koji se kreću od depresije, anksioznosti, pa čak i psihoze. Jedina efikasna prevencija je dovoljan unos joda. Zato ga povećajte, a imajte na umu da Japanci dnevno unose 1-3 mg.

jod
foto: Profimedia

Kurir.rs/ddl

Bonus video:

SVAKE SEKUNDE U SVETU SE BACI 3 MILIONA ZAŠTITNIH MASKI
02:48

SVAKE SEKUNDE U SVETU SE BACI 3 MILIONA ZAŠTITNIH MASKI

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...