LEKARI OTKRILI KOLIKO DUGO TRAJU ANTITELA POSLE PRELEŽANE KORONE: Nema uticaj težina bolesti i starost pacijenta već ovaj FAKTOR!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

novi podaci

LEKARI OTKRILI KOLIKO DUGO TRAJU ANTITELA POSLE PRELEŽANE KORONE: Nema uticaj težina bolesti i starost pacijenta već ovaj FAKTOR!

Život -

Antitela na korona virus u većini slučajeva traju najmanje osam meseci posle preležane bolesti bez obzira na težinu bolesti, starost pacijenta i prisustvo već postojećih bolesti, pokazalo je istraživanje italijanskih lekara.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

Studija je sprovedena u bolnici "San Rafaele" u Milanu u saradnji sa stručnjacima Višeg instituta za zdravlje koje tokom pandemije savetuje vladu Italije.

Studija je sprovedena na 162 pacijenta, a prvi uzorci njihove krvi uzeti su od njih u martu i aprilu 2020, a poslednji u novembru 2020.

"Uprkos tome što se prisustvo antitela vremenom smanjivalo, pokazalo se da ona uporno opstaju u organizmu. Osam meseci posle dijagnoze, od 162 pacijenta samo tri nisu više imali antitela", navedeno je u saopštenju bolnice i instituta.

Autori studije insistiraju na tome da je prisustvo antitela veoma važno za to kako će se infekcija ponašati. Naime, oni koji ne uspeju u tome da ih razviju u prvih 15 dana posle dobijanja infekcije imaju veći rizik od teškog oblika Kovida-19.

U samoj studiji čak 79 odsto pacijenata stvorilo je antitela u tom roku od dve nedelje nakon pojave simptoma, a većina njih je imala jake bolove i određene komplikacije.

U istraživanju je učestvovalo 162 kovid pozitivna pacijenta, od kojih je 67 odsto muškaraca. Čak 57 odsto pacijenata je već imalo neko postojeće oboljenje kada su dobili Kovid-19, a najčešći su hipertenzija (44 odsto) i dijabetes (24 odsto).

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

(Kurir.rs/A.M./NatureCommunications)

Bonus video:

01:54

Ceca se vakcinisala Sinofarm vakcinom na Sajmu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track