SAVETI NUTRICIONISTE: Ne bacajte mlado lišće i stabljiku od KELERABE, ima više VITAMINA od JABUKE, a ovako se čuva!
Foto: Shutterstock

superhrana

SAVETI NUTRICIONISTE: Ne bacajte mlado lišće i stabljiku od KELERABE, ima više VITAMINA od JABUKE, a ovako se čuva!

Život -

Keleraba je dvogodišnja, zeljasta biljka i sadrži dosta hranljivih sastojaka.

Nemojte bacati mlado lišće i stabljiku, sadrže više vitamina i minerala, posebno karotina i fosfora, nego zadebljala "jabuka".

Keleraba
foto: Shutterstock

I vitamini i minerali

Iako ima minimalnu količinu kalorija (100 g - 27 kcal), veoma je zasitno povrće i u poređenju sa belim kupusom znatno je bogatija hranljivim materijama. Sadrži 6,2 odsto ugljenih hidrata, 1,7 odsto belančevina i masti u tragovima. Odličan je izvor vitamina C: 100 g ima čak 62 miligrama, što predstavlja 78 odsto preporučenih dnevnih potreba: vitamin C jača imunitet, reguliše metabolizam i neutrališe dejstvo slobodnih radikala. Keleraba sadrži i tiamin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B 6 i folnu kiselinu. Od minerala najviše poseduje kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, bakar, kalijum i mangan.

Keleraba
foto: Profimedia

Izvor dobrog zdravlja

Odličan je izvor vlakana, preporučuje se za bolje varenje, protiv opstipacije i u prevenciji raka debelog creva, u jelovnicima za smanjenje telesne težine. Lekovito deluje na kardiovaskularni sistem, smanjuje holesterol, snižava pritisak. Redovnom upotrebom kelerabe pojačaćete apsorpciju gvožđa, uvećati energiju, a povoljno deluje i na zdravlje kostiju, limfni sistem, vezivno tkivo, zube i desni. Keleraba u vašem jelovniku ublažava probleme kod postojanja edema, kandidijaze i virusnih zaraza. S obzirom na to da stabilizuje nivo šećera u krvi, posebno se preporučuje dijabetičarima, a smanjuje i rizik od pojave kamena u bubregu.

Najbolja je sirova

Pri kupovini birajte manje ili srednje glavice, slađe su. Sirovu i izrendanu kelerabu možete da dodate u svaku vrstu sezonske salate, a odlično se slaže i sa voćem, ribom, mesom, sirom... Dovoljno je da je prelijete sirćetom ili jogurtom i spremna je za jelo. Termičkom obradom gubi vitamin C, pa ako je kuvate najbolje je da ne bude isečena na kriške već cela i da na ringli bude najviše pola sata. Ako isečete kelerabu, barite je najviše deset minuta, a ukoliko je izuzetno mlada znatno kraće - brzo će omekšati. Možete je pripremmati i na pari, dinstati sa drugim povrćem ili mesom, pohovati ili peći u rerni.

Keleraba
foto: Profimedia

Kako da je sačuvate

Keleraba se čuva neoprana. Kada je donesete sa pijace ili iz radnje, nemojte je odmah trljati pod vodom (to ćete učiniti neposredno pre upotrebe), već je stavite u najlonsku kesu i u odeljak za povrće u frižideru. Ukoliko ima listove, odsecite ih i čuvajte posebno. Ako kelerabu ovako budete tretirali, može duže vreme da ostane sveža, ali vam savetuemo da je upotrebite odmah ili u roku od najviše nedelju dana. Odlična osobina kelerabe je što tokom pravilnog čuvanja na hladnom mestu uopšte neće izgubiti svoja više nego brojna nutritivna svojstva.

Keleraba
foto: Shutterstock

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:26

MARKO KON O VEČERAŠNJEM NASTUPU URAGANKI: Pitanje je koliko će nam žiri biti naklonjen, nismo okruženi KOMŠIJSKIM ZEMLJAMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track