NE IGNORIŠITE PROBLEM: Šta znači kada su stopala HLADNA, a nokti ŽUTI, to može ukazivati na nekoliko oboljenja
Foto: Promo

budite na oprezu

NE IGNORIŠITE PROBLEM: Šta znači kada su stopala HLADNA, a nokti ŽUTI, to može ukazivati na nekoliko oboljenja

Život -

Natečene, bolne noge, ranice koje ne zarastaju ili stalna hladnoća ponekad mogu upozoravati na ozbiljna zdravstvena stanja.

Ti simptomi mogu da upozoravaju na oboljenja poput melanoma, dijabetesa, atletskog stopala ili psorijaze.

žena, noge, bolovi, Banane, Voće, voda, lekovi, časa Vode
foto: Shutterstock

Grčevi u nogama su znak da noge ne primaju dovoljno kiseonika krvotokom, a moguće je da vam nedostaje i magnezijum

Redovni brzinski pregled nogu vam može otkriti kakvog ste zdravstvenog stanja. Oticanje stopala, promena boje noktiju ili bolne tačke mogu upozoravati na mnogo ozbiljnije probleme. Od nogu koje su stalno hladne pa do suvih i stalno ispucalih peta, ovo su promene na stopalima koje se ne smeju ignorisati:

1. Promena boje nokta

Žuti nokti mogu biti posledica psorijaze i ekcema, a u nekim vrlo retkim slučajevima mogu biti znak sindroma žutog nokta, koji uzrokuje oticanje i skupljanje vode u plućima. Nokti na nogama takođe mogu promeniti boju ako je došlo do neke traume stopala. To može biti posledica žuljeva koji se javljaju kod nošenja obuće koja je preuska ili ako je noga nagnječena, na primer kao kad vam neko stane na nogu. Lekari posebno upozoravaju na tanku tamnu crtu na noktu, koja ukazuje na postojanje melanoma kod čoveka.

stopala
foto: Shutterstock

2. Stalno hladne noge

Ako su vam stopala uvek hladna, čak i kad ih umotate u ćebe, to može biti znak da se nešto ozbiljno događa u vašem telu. Dijabetes može promeniti način snabdevanja perifernih krvnih sudova i promeniti funkciju nerava u nogama, s rezultatom konstantnog osećaja hladnoće u nogama, koje su hladne i na dodir.

3. Koža na nogama je suva, ljušti se ili je ispucala

Ako su uprkos stalnoj nezi nogu vaša stopala i dalje suva, ljušte se i ispucala su, potrebno je proveriti da li se radi o nekom ozbiljnijem problemu. Jedno objašnjenje je moguća hiperkeratoza (zadebljanje površinskog sloja kože - epidermisa, tj. njegovog rožnatog sloja). Koža koja nije dovoljno elastična puca i ljušti se. Drugi razlozi mogu biti atletsko stopalo, dermatitis, psorijaza ili ekcem.

4. Neprijatan miris stopala

Bez obzira na ličnu higijenu, svi se bore sa neprijatnim mirisom stopala. Na stopalima se nalaze hiljade i hiljade žlezdi znojnica. Obuća i čarape mogu "zarobiti" gljivice i bakterije na nogama koje se razmnožavaju u toplim i vlažnim uslovima. Iako samo znojenje i neprijatan miris nogu nije nešto oko čega bi trebalo posebno brinuti, dobro je stvoriti nepovoljne uslove bakterijama i gljivicama za razmnožavanje svakodnevnim pranjem čarapa i ostavljajući obuću da se dobro osuši nakon znojenja. Kad je potpuno suva, dobra ideja je staviti kapljicu ulja čajevca u obuću.

stopala
foto: Profimedia

5. Grčevi u nogama

Ako često osećate grčeve u nogama, moguće je da imate problema s cirkulacijom. Tipično, grčevi u nogama su znak da noge ne primaju dovoljno kiseonika krvotokom, a moguće je da vam nedostaje i magnezijum. Ovaj problem najlakše ćete rešiti uzimanjem magnezijuma kao dodatak ishrani ili, ako vam je dostupan, nabavite magnezijum u obliku spreja kojim možete naprskati mesto na kojem vam se pojavljuju grčevi.

6. Natečne ili bolne noge

Natečne i bolne noge mogu biti posledica brojnih zdravstvenih stanja. Natečene noge, pogotovo ako su i bolne, mogu upozoravati na povredu (akutnu ili hroničnu) ili biti posledica nošenja loše obuće, prevelike, premale ili preuske. Takođe, natečene noge mogu biti posledica operacije, a to oticanje ponekad može trajati i do šest meseci. Oticanje može biti povezano i sa srčanim problemima, bubrežnim i limfnim bolestima, upozoravaju lekari.

7. Rane koje ne zarastaju

Ako na nogama imate ranu za koju se čini kao da ne zarasta, moguće je da je uzrok nešto sasvim drugo. Možda imate nešto sasvim bezopasno, poput bradavice, a druge rane koje se mogu pojaviti mogu upozoravati na palmoplantarnu pustularnu psorijazu - male žute pustule koje su češće povezane s pušačima. Takođe, neki genetski poremećaji, poput anemije, mogu uzrokovati rane na nogama, ali i dijabetes.

žena, nokti, grickalice, pribor za nokte
foto: Shutterstock

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:57

SINOĆ SE TRESAO ROTERDAM, A DANAS BEOGRADSKI AERODROM: Uraganke čim su sletele zapevale LOCO LOCO i dobile VELIKE ovacije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track