SRBI NAJRADIJE DORUČKUJU OVE NAMIRNICE NA PRAZAN STOMAK: Nutricionisti upozoravaju da je to NAJGORE što možete da uradite sebi!
Foto: Profimedia

SRBI NAJRADIJE DORUČKUJU OVE NAMIRNICE NA PRAZAN STOMAK: Nutricionisti upozoravaju da je to NAJGORE što možete da uradite sebi!

Život -

Većina ljudi za doručak bira pecivo, međutim, nutricionisti upozoravaju da konzumiranje određene hrane na prazan stomak može da dovede do poremećaja u radu digestivnog sistema.

Koja je to hrana koja se ne preporučuje na prazan stomak?

Povrće ume da bude problematično. Nutricionisti kažu da sirovo povrće ujutro može da izazove gorušicu. Činjenica je da se ujutro naše telo samo budi, u njegovoj rezervi nema dovoljno želudačnog soka da svari kiselinu koju sadrži sirovo povrće. Pre svega, ovo se odnosi na krastavce, zeleniš i paradajz. Posebno paradajz. Taninska kiselina, u kontaktu sa želudačnim sokom, u drastičnoj meri povećava kiselost da može izazove čir.

Peciva, slatkiši i deserti

Većina ljudi prvi obrok ima tek kada stigne na posao, a obično je reč o nekom pecivu kupjenom u pekari. Velika greška, kažu nutricionisti. Kvasac iritira stomak i može da izazove gasove.

pekara, pecivo, hleb
foto: Profimedia

Loša ideja je i na prazan stomak uzimati slatkiše. Ova hrana uzrokuje lučenje insulina, što nikako ne pogoduje pankreasu koji počinje da radi prekovremeno. Ukoliko često doručkujete slatkiše, postoji rizik od pojave dijabetesa.

Voće je, pak, odlično za užinu i to posebno kruška. Njena "gruba" vlakna imaju blagotvoran efekat na rad creva. Naravno, pod uslovom da ste pre toga već nešto pojeli. Ako se jede na prazan stomak izaziva osećaj težine i može da ošteti sluznicu.

Takođe treba biti oprezan sa bananom. Ako želite da pojedete bananu za doručak, onda je bolje da je koristite u vidu kaše ili napravite smuti od ovog voća. Magnezijum, kojim su banane bogate, telo previše brzo apsorbuje na prazan stomak, što je potencijalno pretnja po srčani mišić.

Jogurt i drugi fermentisani mlečni proizvodi

Jogurt ili kefir na prazan stomak ne izazivaju veliku štetu, ali zapravo ne donose ni mnogo koristi. Hlorovodonična kiselina, koja se nalazi u želucu, sposobna je da uništi sve korisne bakterije, pa se takva hrana pretvara u "teret" za telo.

jogurt
foto: Profimedia

kurir.rs/mondo

Bonus video:

01:28

SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track