ZOVU JE BILJEM JUNAKA: Nema šta ne leči - čisti unutrašnje organe i ublažava reumu! Ova 3 recepta dobro zapamtite!
Foto: Shutterstock

Hajdučka Trava

ZOVU JE BILJEM JUNAKA: Nema šta ne leči - čisti unutrašnje organe i ublažava reumu! Ova 3 recepta dobro zapamtite!

Život -

Hajdučka trava (Achilea millefolium), u narodu poznata još i kao sporiš, stolisnik, hajdučica i ranjenik, zeljasta je višegodišnja biljka sa jednom ili nekoliko stabljika, svetlozelene ili crvenkaste boje.

Može da naraste i do jednog metra visine. Listovi su ravnomerno raspoređeni duž stabla. Cvetovi su beli, u obliku cvati na vrhu stabljike. Raste kao samonikla biljka, obično uz puteve i na livadama i pašnjacima.

Kad i kako se bere

Za lečenje se koristi gornji deo sa cvetnom glavicom, do 30 cm dužine. Bere se tokom leta, od početka juna do kraja avgusta. Suši se u buketu okrenutom naopačke da cvetovi zadrže boju, na suvom i promajnom mestu. Čuva se u kesicama od jute, na tamnom mestu. Kad je osušena, hajdučka trava ima rok trajanja oko godinu i po dana.

Šta leči

Hajdučka trava ne izaziva naviku i može da se svakodnevno koristi za jačanje organa za varenje. Reguliše i rad bubrega, a delotvorna je i kod reumatskih bolova u leđima. Preporučuje se i kod angine pektoris i njenih pratećih simptoma. Korisna je i za lečenje jetre, slezine, pankreasa, žutice. Pomaže i u lečenju hemoroida, čak i kad krvare, kao i u slučaju krvarenja iz želuca.Čaj je delotvoran i u lečenju neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, ali i kasnije, kad žene uđu u poznije godine.Kupke od hajdučke trave uspešne su u lečenju belog pranja, upale jajnika, oboljenja materice i pojave mioma, kao i za bolove u rukama i nogama.Korisna je i kod lečenja migrene, nesvestice, nagona za povraćanjem, suzenja i sekrecije očiju, krvarenja iz nosa. Uspešno pročišćava krv i ceo organizam čak i nakon iscrpljujućih hemioterapija.U narodnoj medicini od davnina se koristi za posipanje i previjanje rana finim prahom dobro osušene i mlevene biljke.

Upozorenje

Osetljive osobe treba da budu oprezne pri upotrebi hajdučke trave jer može da izazove alergijsku reakciju. U takvim slučajevima treba koristiti samo izuzetno mladu i tek procvetalu biljku, a čaj piti u malim količinama.

Čaj protiv nadimanja i gasova

Pomešati po 25g cveta i lista hajdučke trave, kičice (gorčice), lincure, nane i komorača. Jednu kašiku ove mešavine preliti sa 1 dl kipuće vode, poklopiti, i mlako piti pola sata pre jela, tri puta dnevno.

Protiv hroničnog gastritisa

Pomešati po 20 g lista i cveta hajdučke trave, podubice, trave ive, majčine dušice i kamilice. Jednu kašiku mešavine preliti sa 1 dl kipuće vode, poklopiti, i mlako piti pola sata pre jela, tri puta dnevno.

Melem protiv hemoroida

Zagrejati 300 g svinjske masti da se istopi, pa dodati po jednu punu šaku listova i cvetova hajdučke trave i cvetova nevena. Mešati dok ne počne da "cvrči", pa skloniti s vatre i nastaviti s mešanjem još 2 minuta. Poklopiti i ostavite na hladnom mestu 24 sata. Zatim ponovo zagrejati na laganoj vatri da se otopi, uz neprestano mešanje. Kad se masnoća otopi, procediti, dodati 10 kapi ulja lavande i sipati u čistu i suvu posudu sa poklopcem koji se dobro zatvara. Melem nanositi dva puta dnevno.

Bonus video:

00:29

TRUDNA TETKA BOJANA OBJAVILA NAJSLAĐI ŽELJKOV SNIMAK: Danas slavi Ražnatovićev 1. rođendan, a ovako je budio budućeg TEČU ŠIJANA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track