SITNI CVETOVI, KRUPNA KORIST: Od ZOVE možete dobiti čak 40 ZDRAVIH stvari, a jedna od najboljih je SOK!
Foto: Profimedia

TRAVAR BILJE I ZDRAVLJE

SITNI CVETOVI, KRUPNA KORIST: Od ZOVE možete dobiti čak 40 ZDRAVIH stvari, a jedna od najboljih je SOK!

Život -

Prikupljajte zovu ovog meseca, dok se sasvim ne rascveta, bobice ćete brati pred kraj leta, kad potpuno sazru, piše Milka Raičević, licencirani dijetetičar-nutricionista i aromaterapeut.

Milka Raičević
foto: Privatna Arhiva

Bazga, buzovka, bazgovina, kako je još nazivaju u našim krajevima, Sambucus nigra - popularna zova uspeva u svim okolnostima. Lako ju je nakupiti, a to vam od srca savetujemo da uradite: najbolji dokaz da je izrazito lekovita pruža nam njen životni vek, može da nam pravi društvo čak 60 godina!

Ako niste u prilici da je sami uzgajate (Pazite, može da naraste do 10 metara!), uvek ćete u prirodi naći neki grm. Pažnju će vam privući specifičan miris drveta koji u prvi mah podseća na orah, a potiče od belih cvetova koji su grupisani u strukove veličine 10-30 cm. Sami cvetovi nisu uopšte veliki, prečnika su tek oko šest mm, ali i tako sitni, petolatični i mlečnobeli, smatraju se pravim bogatstvom.

Zova
foto: Profimedia

Lekovita i jestiva je i crna bobica - plod zove, ali moraćete da sačekate da sazri da biste je podvrgli procesu kuvanja, pripremili sirupe i pekmez. Cvetove možete, dok se sasvim ne rascvetaju, da sakupljate već ovog meseca, bobice ćete brati pred kraj leta.

Zova obiluje velikim količinama vitamina A, B i C, gvožđa i selena, za koji znamo da ga ima vrlo malo u drugim biljkama. Podstiče rad imunološkog sistema. Primenjuje se za virusne infekcije, kašalj, reumu, urinarne tegobe. Eliminiše loš holesterol, sadrži i kalijum, koji štiti srce spuštanjem visokog krvnog pritiska. Može da reguliše stolicu, proizvodnju insulina i nivo glukoze u krvi, ima diuretičko svojstvo, a njeno antibakterijsko i antiinfektivno dejstvo dolazi do izražaja i ako se povredite, prilikom previjanja rana.

Eterično ulje cveta zove ima skoro 40 blagorodnih materija, između ostalog sadrži flavonide (moćni antioksidanti štite naše ćelije od otrova i oštećenja), tanine, glikozide... Bobice su bogate alkaloidima i organskim kiselinama, sadrže određenu količinu zdravih šećera i voćnih kiselina. Napravte sok, pije se razređen, odlično će vas osvežiti tokom predstojećeg leta s mineralnom vodom. A i podsetiće vas na detinjstvo!

sok, zova
foto: Profimedia
1. Čaj je zdraviji od crne kafe

Prelijte 4 male kašike sušenih cvetova sa 1/2 l vruće vode, ostavite da odstoji 10 do 15 minuta, procedite. Pijte ohlađen čaj tokom dana u gutljajima.

2. Uvek u službi lepote žene

Prelijte 25 g osušenog cveta sa dve šolje vrele vode, poklopite. Kad se ohladi, procedite i sipajte u staklenu posudu. Odmah možete da natopite komadić vate i očistite lice, umiruje i osvežava osetljivu kožu. Losion se čuva u frižideru tri dana.

3. Pečenje ga obožava

Džem napravite tako što ćete 1 kg zrelog ploda preliti sa 1/2 l vode, posuti sa 500 g šećera, 1 kesicom šećera od vanile i kuvati lagano pola sata. Kiselo-slatkasti ukus se preporučuje jelima s pečenim mesom.

Zova
foto: Profimedia

(Kurir.rs/Zdravlje)

Bonus video:

01:08

NADAMO SE DA JE KRAJ KORONI I DA ĆEMO ŽIVETI NORMALNO Poruka puna optimizma, a evo šta kaže Mirjana KARANOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track