SUPERHRANA IZ PRIRODE: Ova VOĆKA vraća telo u ravnotežu, poboljšava PLODNOST, smanjuje NERVOZU i odlična je za DIJETU!
Foto: Profimedia

saveti nutricioniste

SUPERHRANA IZ PRIRODE: Ova VOĆKA vraća telo u ravnotežu, poboljšava PLODNOST, smanjuje NERVOZU i odlična je za DIJETU!

Život -


Malina pripada porodici ruža zato i ima tako prefinjen ukus. Slatkokiselkasti plodovi ne mogu da se porede ni sa jednim drugim voćem. Najbolji su!

malina
foto: Profimedia

1. Bogatstvo iz prirode

Malina sadrži 86% vode, 1,2% proteina, 0,65% masti i 12% ugljenih hidrata. Odličan je izvor dijetetskih vlakana (6,5 g). Samo jedna šaka (100 g) malina zadovoljava 44% (26,2 mg) dnevnih potreba za vitaminom C. Antioksidativna vrednost je duplo veća nego kod jagoda, 10 puta jača od paradajza. Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje, visok procenat elagične kiseline (antikancerogeno dejstvo), omega-3 masne kiseline, folnu kiselinu, vitamine A, B, E, K, kalcijum, kalijum, magnezijum gvožđe, cink, selen, fosfor, bakar, mangan. I pored ovog nesumnjivog bogatstva 100 g ima samo 52 kcal/217 kJ.

malina
foto: Profimedia

2. Vraća telo u ravnotežu

Lekovita delovanja maline su brojna. Potvrđeno je da smanjuje dejstvo slobodnih radikala i poboljšava imunitet. Štiti nas od bolesti srca i krvnih sudova, reguliše nivo šećera u krvi, sprečava gojaznost. Naše bake mazale su lice sokom od malina kako bi im koža postala sjajnija, štitile su ih i od jakog sunca, a danas su sastavni deo brojnih krema i kupki. Ustanovljeno je da sirće od maline može da pomogne da se snizi visoka temperatura. Pomešajte 500 g izgnječenih malina sa litrom prirodnog jabukovog sirćeta, ostavite 10 dana na toplom mestu, procedite, čuvajte na suvom i hladnom mestu. Razredite dve kašike u čaši vode u slučaju groznice.

malina
foto: Profimedia

3. Čaj odličan za žene

Smatra se da čaj od lista maline poboljšava plodnost. Tokom trudnoće se preporučuje za ublažavanje jutarnje mučnine, dok se dojiljama savetuje bar jedna šolja dnevno kako bi podstakle laktaciju. Žene koje imaju predmenstrualne tegobe (PMS) takođe bi trebalo da ga piju, može da ublaži grčeve u stomaku, balansira promene raspoloženja, umanji nervozu, čak i znake depresije. Tokom menopauze olakšava valunge (napade vrućine), damama u izvesnim godinama takođe poboljšava raspoloženje. Uz sve to, olakšava probleme s varenjem: upotrebom ovog čaja žene će u „nezgodnim" trenucima pobediti gasove.

malina
foto: Profimedia

4. Kupovina i čuvanje

Najbolje je da ih pojedete sveže, u frižideru mogu da stoje najviše dva dana jer su izrazito osetljive. Birajte sveže, čvrste plodove, bogate bojom, bez mrlja. Ako kupite veću količinu, možete da ih iskoristite za pripremu džemova, soka, kolača, od njih se pravi i sos koji odlično ide uz meso. Suše se i zamrzavaju. U zamrzivač možete da ih složite pošto ih prethodno blago isprete hladnom vodom. Pažljivo ih položite na suvu krpu ili papirni ubrus da otpuste višak tečnosti. Poređajte ih na tacnu jednu do druge da zadrže oblik, a kad se smrznu, spakujte ih u kese. Pripremite se na vreme, sezona malina zaista brzo prolazi.

frižider, namirnice, kuhinja, hrana
foto: Profimedia

(Kurir.rs/Zdravlje)

Bonus video:

00:07

KAJA OSTOJIĆ SE TOPI OD LJUBAVI: Proslavila rođendan dečka FUDBALERA, ne odvaja se od njega i iskazuje nežnost JAVNO! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track