UMOR, GLAVOBOLJA, SUVA USTA: Znakovi koji vam ukazuju da ste DEHIDRIRALI, ovo može biti opasnije nego što mislite!
Foto: Profimedia

NIJE NAIVNO

UMOR, GLAVOBOLJA, SUVA USTA: Znakovi koji vam ukazuju da ste DEHIDRIRALI, ovo može biti opasnije nego što mislite!

Život -

Tokom vrelih letnjih dana trebalo bi više da se fokusiramo na količinu tečnosti koju unosimo u organizam.

Čak i blaga dehidracija može da uzrokuje opasne komplikacije po zdravlje.

- Dehidracija je gubitak od jedan do dva odsto telesne tečnosti i ako se ne nadoknadi dovoljno brzo, može da uzrokuje opasne komplikacije - ističe lekar Melisa Leber.

Voda
foto: Profimedia

Ipak, nije uvek jednostavno, kaže ona, prepoznati da naše telo traži više tečnosti. Neki od najčešćih znakova dehidracije zapravo su prikriveni i ne povezujemo ih nužno sa manjkom tečnosti u organizmu.

Doktorka Leber, navodi sedam mogućih znakova da telu nedostaje tečnosti:

1. Loš zadah ili suva usta

Iako loš zadah nije, naravno, uvek pokazatelj dehidracije, a dr Leber kaže da se ponekada, kad organizmu nedostaje voda, u ustima se smanjuje proizvodnja pljuvačke koja pomaže u razgradnji i ispiranju hrane.

2.Grčevi u mišićima

Jedan od razloga grčenja mišića pri vežbanju ili tokom hodanja je dehidracija, odnosno pad elektrolita, minerala poput natrijuma i kalijuma koji su nam potrebni jer pomažu održavaju pH vrednost organizma i kontrolišu rad nervnog sitema.

Voda
foto: Profimedia

- Ako za vreme velikih vrućina odjednom osetite bolove ili stezanje u mišićima, možda vam nedostaje tečnosti - kaže dr Leber.

3. Glavobolja

Glavobolje su najčešći pokazatelj blage dehidracije, a mogu biti podnošljive i blage ili jake i intenzivne.

Dehidracija takođe može pokrenuti i epizodu migrene, a pretpostavlja se da je jedan od razloga to što nedostatak vode smanjuje moždano tkivo, što pak uzrokuje bol.

Pritisak
foto: Profimedia

4. Tamna mokraća

Jedan od načina na koji lekari utvrđuju dehidraciju je ispitivanje koncentracije vode u urinu, a dr Leber kaže da i sami po boji mokraće možemo videti imamo li dovoljno tečnosti u organizmu. - Ako je boja urina bledožuta, imate dovoljno tečnosti, a a tamnija žuta može značiti dehidriranost - kaže doktorka.

5. Glad

Želja za hranom i pićem dolazi delom iz hipotalamusa, područja mozga koje kontroliše glad, žeđ i telesnu temperaturu, a ako ste brzo posle jela gladni, možda vam zapravo nedostaje tečnosti.

- Nekad, naravno, glad samo znači glad i teško je zaključiti radi li se o potrebi za tečnošću- navodi dr Leber. Ona savjetuje da se leti preventivno pije više tečnosti nego inače.

6. Umor

Ako nemamo dovoljno tečnosti koja telu pomaže u isporuci hranjivih sastojaka u ćelije, možemo osećati umor koji ne prestaje ni kad smo naspavani.

Hidratacija je važna za većinu telesnih funkcija, pa nedostatak vode deluje skoro na sve funkcije u organizmu.

Umor
foto: Profimedia

Kurir.rs/I.B.

Bonus video:

02:58

ACA LUKAS NAPRAVIO HAOS U BUDVI! Folker doveo atmosferu do USIJANJA, svi pali u TRANS kad je zapevao OVAJ NJEGOV HIT! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track