LEČI OD GLAVE DO PETE, A UVEK JE TREBA IMATI U KUĆI: Lavanda je savršeno PRIRODNO sredstvo za mnoge ZDRAVSTVENE tegobe!
Foto: Shutterstock

TRAVAR BILJE I ZDRAVLJE

LEČI OD GLAVE DO PETE, A UVEK JE TREBA IMATI U KUĆI: Lavanda je savršeno PRIRODNO sredstvo za mnoge ZDRAVSTVENE tegobe!

Život -

Lavandu uvek treba da imate u kući, ona nas leči nas od glave do pete piše Milka Raičević, licencirana dijetetičarka - nutricionistkinja, aromaterapeutkinja.

Milka Raičević
foto: Privatna Arhiva

Ime lavande potiče od latinske reči lavare, što znači pročišćenje. Nema boljeg izraza za sve ono što čini našem organizmu: blagotvorno deluje na rad srca, umanjuje rizik za nastanak moždanog udara, leči stomačne tegobe, čisti creva, neguje kožu i kosu, opušta nas, omogućava miran san...

Omiljena je biljka u mnogim baštama zbog svog izuzetno aromatičnog mirisa i nežnih plavoljubičastih cvetova. Stari Grci su smatrali da dobro deluje na umne sposobnosti, vremenom su otkrili da leči mnoge unutrašnje i spoljašnje boljke uspostavljajući pravilan protok energije od glave do pete. Njena antibakterijska i antiseptička dejstva su neprevaziđena, tera bakterije i gljivice s kože, isceljuje rane, opekotine, umanjuje ožiljke, leči akne, ekceme...

Antioksidativna i opuštajuća svojstva lavande izuzetno blagotvorno deluju na rad srca - usporavaju otkucaje, snižavaju krvni pritisak, ublažavaju napetost krvnih sudova, sprečavaju arteriosklerozu i druga kardiovaskularna oboljenja. Podstiču i rast kose - masirajte uljem teme, biće bujnija i sjajnija. Uz to, polifenol koji sadrži smanjuje nadutost i gasove, eliminiše grčeve.

Žena, Lavanda
foto: Profimedia

Obiluje taninima, fenolnom kiselinom i flavonoidima, koristi se za pripremu čajeva, kapi, ulja, kupki, za inhalaciju. Ulje je odlično za masažu, koristi se i u aromaterapiji, a čaj se preporučuje za lečenje nesanice, manjih stomačnih tegoba, depresije i nervne napetosti. To nije sve: suve cvetove lavande upakovane u platno možete da držite u kući i na poslu jer njihov neprevaziđen miris obezbeđuje opuštajuću atmosferu. Ujedno će vas spasti od najezde komaraca, otkloniće vlagu, buđ.

Izuzetno je bogata eteričnim uljima. U svežem cvetu nalazi se oko 0,5 odsto, a u osušenom do tri odsto etarskog ulja! Mešavina lavandinog ulja i ulja avokada ili jojobe odlično je sredstvo za masažu: opušta mišiće i otklanja bolove. Pomešano s maslinovim uljem i naneto na čelo otklanja glavobolje. Inače, ulje lavande je nezaobilazni sastojak mnogih parfema (osnovni je sastojak najkvalitetnijih parfema namenjenih jačem polu!), šampona, sapuna, raznih kupki i krema za negu kože.

Zapamtite, cvetovi lavande se beru neposredno pre potpunog rascvetavanja i suše na vazduhu nekoliko dana.

lavanda
foto: profimedia

Za 1 l lavandinog ulja potrebno je 130 kg cveta.

1. Čarobnica u svakoj kuhinji

I list i cvet lavande mogu da se koriste u kuhinji, u svežem ili suvom obliku. Odlični su dodaci salatama, supama, kuvanim i pečenim jelima, džemovima. U teglu meda možete da stavite struk lavande, dobićete aromatičan med.

2. Napravite ulje, postupak je lak U teglu stavite cvetove lavande, ispunite 2/3 posude, prelijte bademovim, maslinovim ili uljem suncokreta do vrha. Stavite teglu na sunčano mesto da odstoji 30 dana; mešajte svakodnevno sadržinu. Ulje potom procedite.

3. Ne pijte više od tri šoljice

Prevelika količina čaja može kod nekih pacijenata da izazove glavobolju, promene u apetitu, zatvor. Ne preporučuje se onima koji piju lekove za centralni nervni sistem, sa alergijama koje izazivaju osip i gušenje. Dijabetičari, trudnice i dojilje treba da ga piju pod stručnim nadzorom.

zdravlje, lavanda
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/Zdravlje)

Bonus video:

02:16

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O MAJČINOJ DUŠICI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track