SUPERHRANA IZ PRIRODE: Ovo voće može da se jede sveže ili sušeno, da se pije kao čaj ili sok, a samo 1 šaka vraća SNAGU!
Foto: Profimedia

saveti nutricioniste

SUPERHRANA IZ PRIRODE: Ovo voće može da se jede sveže ili sušeno, da se pije kao čaj ili sok, a samo 1 šaka vraća SNAGU!

Život -

Borovnica je poznata po brojnim svojstvima. Sveža ili sušena, kao sok ili čaj pogodna je za terapiju i pomaže u borbi protiv brojnih patoloških stanja.

borovnica
foto: Volosina

1. Fantastičan sastav

Sadrži veliku količinu vitamina, minerala i oligoelemenata. Samo 100 g svežeg borovnice ima: vitamina C 9,7 mg; vitamina A 54 IU; vitamina E 0,6 mg; vitamina K 19,3 mcg; vitamina B6 0,1 mg; vitamina B3 (niacin) 0,42 mg; vitamina B1 (tiamin) 0,4 mg; vitamina B2 (riboflavin) 0,4 mg; pantenonske kiseline 0,12 mg; gvožđa 0,3 mg; kalijuma 77,0 mg; bakra 0,1mg; mangana 0,3 mg; folne kiseline 14 µg; cinka 0,16 mg; selena 0,1 mcg; natrijuma 0,1 mg, ugljenih hidrata 23 g; vlakana 1 g. Ne sadrži masti, a zbog polifenola uspešno snižava loš LDL holesterol, sprečava zakrečavanje krvnih sudova, pojavu tromba, infarkta, šloga.

borovnica
foto: AP

2. Nema šta ne čuva

Šaka svežih borovnica pomoći će da radite snažnije i da budete znatno kreativniji. Osim što je perfektan čuvar našeg mozga, borovnica može da se podiči i time da je u stanju da smanji rizik od gubitka vida koje dolazi sa starenjem: dve porcije dnevno umanjuju rizik za 38 %. Imaju i nizak glikemijski indeks, pa pozitivno deluju na regulaciju šećera u krvi, posebno kod osoba koje već boluju od dijabetesa. Pet porcija koje bi trebalo da konzumirate svakoga dana dovodi do značajnog poboljšanja već nakon dva meseca, tvrdi se u istraživanjima. Mangan koji sadrže obezbeđuje značajno gušću koštanu masu.

Borovnica
foto: Profimedia

3. Borac protiv kancera

Istraživanja ukazuju na značajno antikancerogeno dejstvo borovnice, sve češće se preporučuje kao dodatak ishrani osobama obolelima od malignih bolesti, uz brusnice, crveni kupus, rotkvice i tamno grožđe. Antocijan, pigment crveno-plave ili ljubičaste boje, rastvorljiv u vodi, čije je antioksidaciono delovanje čak 50 puta jače od vitamina E(!), a nalazi se u borovnicama, štiti organizam tako što se aktivno bori protiv ćelija raka, napada ih i uništava. Poznato je i da antocijan ublažava negativne posledice pušenja i unošenja u organizam duvanskog dima. Dovoljno je da popijete 30 ml sveže ceđenog soka dnevno.

Borovnica
foto: Profimedia

4. Napitak na tri načina

Najviše se koristi sušeni plod borovnice, koji služi za poboljšanje vida jer je bogat karotinom, ali i kod poremećaja funkcije creva, parazita u crevima, povišenog šećera u krvi i kao antiseptik. Čaj od lista takođe ima antiseptično dejstvo, dobar je diuretik - pomaže izmokravanje, lekovito deluje na bešiku i bubrege. Listovi borovnice smanjuju procenat šećera u krvi, pa se preporučuju ljudima koji boluju od dijabetesa. Ovim čajem tretiraju se još i kašalj, bolovi u želucu, mučnina, povraćanje, ubrzavaju lenja creva. I koren je blagorodan: čaj od korena borovnice koristi se za dezinfekciju rana, kod opekotina i kožnih čireva.

Marko i Luka Maksimović, Los Anđeles, selo, Božurnja, Topola, uzgoj, borovnica, poljoprivreda
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/Zdravlje)

Bonus video:

00:24

ŽAŠTITA OD SUNCA: Saveti kako da sačuvamo zdravlje tokom najtoplijih delova dana, evo koji ljudi su NAJUGROŽENIJI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track