PRE 43 GODINE ROĐENA PRVA BEBA ZAČETA VANTELESNOM OPLDNJA! 8 miliona dece rođeno ovom metodom!
Foto: Profimedia

doktor dobio nobelovu nagradu za vto

PRE 43 GODINE ROĐENA PRVA BEBA ZAČETA VANTELESNOM OPLDNJA! 8 miliona dece rođeno ovom metodom!

Život -

Lujza Braun pre 43 godine bila je prva beba koja je a začeta vantelesnom oplodnjom, znalo se da će ova metoda dobijanja potomstva biti revolucionarna.

Veliki broj parova suočava se sa nemogućnošću da prirodnim putem postanu roditelji, a ovaj vid ostvarivanja u jednoj od najvažnijih uloga u životu postao je sve prihvaćeniji i rašireniji.

Doktor Robert Edvards dobio je 2010. godine Nobelovu nagradu za VTO i rođenje prve bebe na ovaj način.

Vantelesna oplodnja
foto: Profimedia

- Sa ponosom naglašavamo da je uz pomoć ove metode, posle 43 godine, na svet došlo preko 8 miliona beba i da je ova metoda dala nadu mnogim parovima koji bi inače ostali bez dece. Lujza Braun je rođena 25. jula 1978. godine i roditelji su je čekali punih 9 godina - navode u saopštenju beogradskog Centra za vantelesnu oplodnju.

Ovo udruženje ističe da je to bila prava revolucija u svetu lečenja neplodnosti.

- Ipak sam proces vantelesne oplodnje kao i rođenje Lujze Braun pratile su i mnoge neprijatnosti. Ono što sada znamo jeste da mnogi parovi bez ove procedure nikada ne bi postali roditelji - istakli su u saopštenju.

Vantelesna oplodnja
foto: Profimedia

I posle 43 godine, postoje predrasude u vezi sa lečenjem neplodnosti. I dalje ljudi teško potraže pomoć stručnjaka, previše čekaju, najpre se leče kod vidara i vidovnjaka, i dalje se smatra da je beba dobijena vantelesnom oplodnjom veštačka, a ima i mnogo mitova u vezi sa ovom procedurom, navode iz ovog Centra.

- Datum 25. jul je za nas u Udruženju Šansa za roditeljstvo veliki dan. Čak 8 miliona beba stiglo je na ovaj svet uz pomoć vantelesne oplodnje. Predrasude ne smeju da nas uspore ili zaustave u lečenju ili naporima da stignemo do onog što najviše želimo. U Srbiji se svaki šesti par suočava se sa problemom neplodnosti. Država je omogućila neograničen broj postupaka vantelesne oplodnje sa starosnom granicom do 43 godine za ženu, ali i postupke za drugo dete ako je prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom - rekla je predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" i direktorka Centra za VTO, Sandra Jovanović.

On je dodala da je mnogo toga urađeno u prethodnim godinama.

- Čekamo da i Banka reproduktivnih ćelija počne sa radom. Bez donora i Banke donacija reproduktivnih ćelija i embriona ne može početi kod nas. Na polju lečenja steriliteta je neophodno neprekidno napredovati i raditi. Želimo i da znamo koliko se beba u Srbiji rodi uz pomoć vantelesne oplodnje u toku jedne godine, a to možemo samo uz jedinstven Registar postupaka. Vrlo je važno za državu, ali i za sve nas u VTO svetu, da imamo tačne i transparentne podatke - navela je Jovanović.

Vantelesna oplodnja
foto: Profimedia

Udruženje je istaklo da Centar za vantelesnu oplodnju nastavlja rad na novoj lokaciji u to u centru Beograda, Ulici Kneza Miloša broj 6.

Centar za vantelesnu oplodnju projekat je Ministarstva zdravlja i Fondacije "Nije svejedno", a u partnerstvu sa Udruženjem "Šansa za roditeljstvo".

Oni su pozvali sve parove i pojedince koji imaju bilo kakva pitanje u vezi sa VTO procedurom da dođu u prostorije Centra ili se jave na besplatan nacionalni broj za VTO 0800 333 030.

- Fondacija "Nije svejedno" kao jedan od inicijatora i osnivača Centra sa ponosom prati razvoj i daje podršku svakodnevnom radu Centra. Ono što nas najviše čini ponosnim je veliki broj parova koji je dobio konkretnu podršku na svom najvažnijem putu da se ostvare u ulozi roditelja - rekla je Ana Rudan iz Fondacije "Nije svejedno".

vantelesna oplodnja
foto: Profimedia

Kurir.rs/I.B/Telegraf

Bonus video:

00:12

VRELO, VRELIJE, IVA GRGURIĆ! Pobednica Zadruge pokazala IZVAJANO TELO: Isklesani trbušnjaci, a GRUDI ispadaju iz kupaćeg! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track