HARA STOMAČNI VIRUS MOŽE DA TRAJE 30 DANA: Ovo su simptomi, a doktorka Danijela otkriva ŠTA treba da radimo ako ga ZAKAČIMO
Foto: Profimedia

doktor

HARA STOMAČNI VIRUS MOŽE DA TRAJE 30 DANA: Ovo su simptomi, a doktorka Danijela otkriva ŠTA treba da radimo ako ga ZAKAČIMO

Život -

pomoći zbog toga, a simptomo nekada mogu biti slični kovidu 19, pa izaziva dodatni strah kod ljudi, govorila je doktorka Danijela Jevtić za jutarnji program RTS-a, a zatim objasnila da je virus veoma otporan i da se može zadržati u našem telu i do mesec dana, ali i šta bi trebalo da radimo ukoliko "zakačimo" virus.

"Stomačni virus je često bolest prljavih ruku, prenosi se preko vode, voća, povrća, čak i prljavih predmeta. Infekcija može donekle izgledati kao kovid, a tegobe nastaju oko 24 sata nakon izloženosti. Otporan je virus i može se zadržati u organizmu čak i tridesetak dana", rekla je doktorka, a zatim navela sa kakvim su se tegobama javljali građani, ali i na koje simptome da obratimo pažnju.

Danijela Jevtić
foto: Printscreen/RTS

"Zvali su nas zbog visokog pritiska i bolova u grudima, ali sve češće se građani javljaju zbog saveta u vezi sa stomačnim problemima. Infekcije stomačnim virusima su sada česte, ima ih i kod dece i kod odraslih i važno je zapamtiti da su najmlađi i najstariji i najugroženiji. Kod njih regulatorni kompenzacioni sistemi nisu dovoljno efikasni, i gubitak tečnosti i soli su opasni za njih", ispričala je dr Jevtić, a zatim nastavila o simptomima.

"Prvi simptomi biće krčanje u stomaku, nadutost, temperatura, povraćanje, proliv, pa čak i uvećanje limfnih žlezda ili curenje iz nosa", upozorila je doktorka.

Kada je u pitanju suočavanje sa ovim virusima, doktorka Danijela Jevtić savetuje da pazimo na ishranu kako bismo povratili izgubljene soli i tečnost usled dijareje i drugih stomačnih tegoba kojima smo bili izloženi.

"Odmah nadoknadite tečnost i soli, uvedite higijensko dijetalni režim. Dakle, pirinač na vodi, posne slane supe, duobiotici i probiotici. Kontrolišite i pritisak, i znajte da trenutno ima mnogo infekcija, od virusa tu su enterovirus i rotavirus, a od bakterija ešerihija, salmonela i helikobakter", posavetovala je doktorka na kraju razgovora i naglasila da ukoliko simptome stomačnog virusa povežemo sa onima karakterističnim za kovid da se odmah testiramo i budemo sigurni.

Stomačni Virus, Triovanje Hranom
foto: Shutterstock

kurir.rs/RTS

Bonus video:

02:01

MOGUĆE NOVE RESTRIKCIJE: Korona brojke opet skaču, KRIZNI ŠTAB na potezu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track