Pušenje je loša navika: Koraci za rešenje problema ili bar smanjenje štete
Foto: iStock

Pušenje je loša navika: Koraci za rešenje problema ili bar smanjenje štete

Život -

"A što ne ostaviš cigarete"? Pitanje koje svaki pušač čuje bezbroj puta. I obično je odgovor "pokušavam, ali ne ide" ili "ne želim". Istina je da se nekih navika ljudi ne odriču lako iako znaju kakve su posledice i štetni efekti. Ono što takođe treba da znaju je i činjenica da manje štetne alternative mogu biti deo rešenja ukoliko već ne odustanu od pušenja.

Prvi korak je ugasiti cigaretu

pušenje
foto: iStock

Zato što se pušenjem cigarete sagoreva duvan i time proizvodi duvanski dim koji jeste najštetniji sastojak cigarete. U duvanskom dimu nalazi se više od šest hiljada materija od kojih se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne. U trenutku kada cigaretu smatramo upaljenom, njen žar pri vrhu dostiže i do 900 stepeni pri čemu se oslobađaju toksini kao što su ugljen monoksid, katran... Kod alternativa ne postoji sagorevanje pa se samim tim ne proizvodi duvanski dim. One su zasnovane na principu zagrevanja što je ključna razlika, a istovremeno su na taj način eliminisana i druga štetna svojstva koja nastaju sagorevanjem.

Drugi korak je iskoreniti sagorevanje

Savremena naučna istraživanja došla su do nove tehnologije konzumiranja duvana, a prvi takav sistem poznat u svetu je IQOS, koji zagreva duvan umesto da ga sagoreva. Samim tim, IQOS u proseku proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama. Ovo ne znači 95 % manje rizika jer IQOS nije proizvod bez rizika.

Takođe, bitna razlika je što cigarete stvaraju katran koji nastaje kao proizvod sagorevanja. To se na primeru IQOS-a ne dešava budući da ovaj sistem zagreva a ne sagoreva duvan, i tako ne proizvodi katran. On stvara aerosolni ostatak koji se suštinski razlikuje od katrana i sadrži znatno niže nivoe štetnih sastojaka.

Treći korak je umanjiti štetu

Najefikasniji način da se trajno izbegnu svi štetni rizici po zdravlje i okolinu jeste da se pušači bez odlaganja u potpunosti oslobode i nikotina i duvanskog dima. Drugi efikasan način je informisati se o manje štetnim alternativama koje su zasnovane na naučnim istraživanjima. Važno je naglasiti da, iako pravi razliku, ova alternativa nije bez rizika i oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track