Najnovije vesti

OBRATITE PAŽNJU DA LI VAM NOKTI NA NOGAMA RASTU BRZO ILI SPORO: Važno je da znate jer jedno je skriveni simptom ove BOLESTI!
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

OBRATITE PAŽNJU DA LI VAM NOKTI NA NOGAMA RASTU BRZO ILI SPORO: Važno je da znate jer jedno je skriveni simptom ove BOLESTI!

Zdravlje

Simptomi brojnih bolesti se mogu videti na krajnje neočekivanim mestima. Laktovi pokazuju probleme sa pankreasom, gubitak kose je znak loše cirkulacije, a šta može da se vidi na noktima?

nokti na nogama
foto: profimedia

Kada "nešto nije u redu u organizmu", kada nam se tiho prikrada neka bolest, telo obično šalje signače. Trik je samo da ih prepoznamo. Ponekad se jave simptomi koje nikada ne bismo povezali sa problemima u određenom organu - pa ljuštenje kože na laktovima može da pokaže da pankreas ne radi kako treba piše Mondo.

Kada postoje problemi sa cirkulacijom, obično se simptomi ispoljavaju na stopalima, odnosno blokira se protok krvi do ovog dela tela. Ono što nikada ne biste povezali sa ovom zdravstvenom tegobom jeste što ona utiče na dužinu noktiju na stopalima. Zato, obratite pažnju kojom brzinom vam rastu nokti.

Jedno od obeležja periferne arterijske bolesti, prema stručnjacima sa Mejo klinike jeste "sporiji rast noktiju".

Nokti
foto: Profimedia

"Problem sa perifernom cirkulacijom može da dovede i do bolnih grčeva u mišićima listova nakon intenzivnih aktivnosti, ali i posle dužeg hodanja ili penjanja uz stepenice", kažu naučnici.

Noga može da utrne i se javlja osećaj slabosti u njoj, a potkolenica i stopalo mogu da postanu hladni. Zbog nedovoljnog protoka krvi, boja nogu se može da se promeni.

Takođe, loša cirkulacija može da dovede do gubitka kose ili usporavanja rasta dlaka na nogama.

Strčnjaci su naveli i šta ukazuje da ste u većem riziku od periferne arterijske bolesti:

pušenje

dijabetes

gojaznost

visok krvni pritisak

visok holesterol

starost preko 65 godina

porodična istorija bolesti ili moždanog udara

"Ljudi koji puše ili imaju dijabetes su u najvećem riziku od razvoja perifernih arterijskih bolesti zbog smanjenog protoka krvi", rekli su stručnjaci sa klinike Mejo.

Jedan od najefikasnijih načina da sprečite dalje zdravstvene komplikacije je da smanjite taloženje masti u krvnim sudovima. To znači promenu načina života, prvenstveno da ostavite cigarete i počnete da vežbate.

žena, nokti, grickalice, pribor za nokte
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M./Mondo)

Bonus video:

CECA BOJKOVIĆ UOČI PREMIJERE: Igrala sam majku Draganu Bjelogrliću, sada i njegovom sinu Alekseju
02:55

CECA BOJKOVIĆ UOČI PREMIJERE: Igrala sam majku Draganu Bjelogrliću, sada i njegovom sinu Alekseju

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track